Smaakt onderstaande amandelcake met karamel naar meer? Doe op dinsdag 18 november om 20.00 uur mee met de online masterclass Rutger maakt karamel. Rutger van den Broek duikt met jou in de wondere wereld van karamel. Hoe maak je het? Hoe geef je er verschillende smaken aan? En hoe maak je van karamel en noten pralinépasta die perfect past in crèmes of vullingen. En als afsluiter florentines; het onweerstaanbare knapperig karamelkoekje!
Zweedse amandelcake met karamel
aantal 10 | gebak, taart, zoet | feestdagen, feestelijk, kerst | zweeds |
Handig trucje: bak de cake eerst kort voor zodat de amandelen een lekkere crunchy topping vormen. Je kunt de cake 1 dag van tevoren maken en in een goed afgesloten doos bewaren. Maak de room niet langer dan 2 uur van tevoren klaar.
Kookgerei
- standmixer met garde
- Springvorm van 24 cm Ø, ingevet en bekleed met bakpapier
Ingrediënten
Cake
- 360 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 4 grote eieren, op kamertemperatuur
- 380 g kristalsuiker
- 250 g boter, gesmolten
- 125 ml slagroom
- 1 el vanillepasta
Karamelamandelen
- 50 g boter
- 65 g garneeramandelen
- 65 g kristalsuiker
- 80 ml slagroom
Amandelroom
- 300 ml slagroom
- 250 g mascarpone
- 1 el bruine basterdsuiker
- 1 zakje slagroomversteviger
- 60 ml amandellikeur
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Schuif een grote bakplaat onderin de oven om eventueel gelekte karamel op te vangen.
- Zeef de bloem, het bakpoeder en 1 tl fijn zout in een middelgrote kom.
- Klop de eieren met de 380 g kristalsuiker in de standmixer met garde ± 5 min. op matige tot hoge snelheid tot de suiker is opgelost en het mengsel het drievoudige volume heeft.
- Voeg het bloemmengsel, de gesmolten boter, 125 ml room en de vanille toe en klop ze vlug erdoor, zodat je een glad beslag krijgt. Schep in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
- Bak de cake ± 35 min. tot hij lichtbruin kleurt en langs de randen bijna loskomt, maar in het midden nog iets wiebelig aanvoelt.
- (Hij is nog niet gaar, maar stevig genoeg om de karamelamandelen er niet in te laten wegzinken.)
- Maak intussen de karamelamandelen. Smelt de boter in een middelgrote steelpan op matig tot hoog vuur en voeg de amandelen toe. Rooster ze onder af en toe omscheppen in 2–3 min. lichtbruin. Voeg de 65 g suiker, 80 ml room en ¼ tl fijn zout toe en roer tot de suiker oplost. Laat de amandelen al roerend in 3–4 min. goudbruin karamelliseren.
- Neem de cake uit de oven en verdeel de karamelamandelen vlug over het oppervlak, maar laat langs de rand 3 cm vrij zodat de karamel tijdens het bakken kan uitlopen.
- Zet de cake weer in de oven en bak nog ± 30 min. tot hij gaar is en een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt. De karamelamandelen vormen nu een mooie laag op de cake.
- Neem de cake uit de oven en laat 10 min. rusten in de bakvorm.
- Laat een spatel langs de binnenrand glijden om de cake los te maken en neem de rand eraf (laat de cake niet afkoelen met de rand eromheen, anders krijg je hem later niet meer los). Laat de cake afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop intussen alle ingrediënten voor de amandelroom in de mengkom ± 1 min. op matige tot hoge snelheid tot de suiker is opgelost en de room zachte pieken vormt. Zet tot gebruik in de koelkast.
- Schep voor serveren wat amandelroom over de cake en geef de rest erbij.
Voedingswaarde
- calorieën: 830 kcal
- eiwit: 11 g
- vet: 55 g
- koolhydraten: 71 g
RECEPTEN, FOODSTYLING TRACEY PATTISON, LUCY NUNES, FOTOGRAFIE ALAN JENSEN, STYLING EMMA KNOWLES
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: Rutger bakt: flan karamel