zwarte yuzutaart met sesamzaad

zwarte yuzutaart met sesamzaad
R: Emma Knowles | F: Ben Dearnley | S: Kirsten Jenkins.
aantal 8 | nagerecht, taart | | japans |
Citrustaart op z'n Japans, met yuzu en een beeldschoon zwart deeg met sesamzaad. Durf jij hem aan te snijden?
Tip: Kun je geen yuzusap krijgen, neem dan 100 ml mandarijnsap + 50 ml limoensap of citroensap. Zwarte tahini kun je vervangen door gewone tahini, maar de taart krijgt dan een gewone bruine korst.
Kooktijd45 minutes
oven + opstijven4 hours 25 minutes
Totale tijd5 hours 10 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: bakvorm van 25 cm Ø met 3½ cm hoge ribbelrand, steunvulling, evt. keukenmachine

Ingrediënten

  • 7 eieren + 1 extra eidooier
  • 220 g fijne kristalsuiker
  • 150 ml yuzusap*
  • 50 ml citroensap
  • 50 ml limoensap
  • 150 ml slagroom
  • geklopte crème fraîche, voor erbij
  • zwart sesamzaad, om erover te strooien

zwart sesamzaaddeeg

  • 300 g bloem
  • 80 g poedersuiker
  • 3 el zwart sesamzaad
  • 160 g ijskoude boter, in blokjes
  • 3 el zwarte tahini*
  • 1 ei, losgeroerd

Instructies

  • Roer voor de vulling in een grote kom de eieren met de extra eidooier en de kristalsuiker los; klop niet te lang. Laat het eimengsel 30 min. rusten onder af en toe roeren tot de suiker is opgelost. Roer rustig het yuzu-, citroen- en limoensap en de slagroom erdoor. Schenk in een maatbeker en laat het mengsel 30 min. rusten. Schep het schuim eraf.
  • Doe intussen voor het deeg de bloem met de poedersuiker, het sesamzaad en een snuf zout in de keukenmachine en mix door elkaar. Mix de boterblokjes en tahini erdoor, zodat je een fijn kruimmengsel krijgt. Of meng in een grote kom en wrijf de boter en tahini met je vingertoppen door het bloem- mengsel. Mix de helft van het ei erdoor en breng samen tot een bol deeg. Druk platter tot een schijf, omwikkel met plasticfolie en laat het deeg 30 min. rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een 3 mm dikke cirkel. Bekleed hiermee de bakvorm en laat het deeg een beetje over de rand hangen. Laat het deeg weer 30 min. rusten in de koelkast en snijd dan de rand bij.
  • Zet de bakvorm op een bakplaat. Leg een velletje bakpapier op de deeg- bodem en strooi hierop de steunvulling. Bak de deegbodem zo 12-15 min. tot de rand droog aanvoelt (blindbak- ken). Verwijder het papier en de steunvulling en bak de deegbodem nog 8-10 min. tot de bodem droog aanvoelt. Bestrijk de deegbodem licht met – een deel van – het resterende halve ei en bak in 4-5 min. gaar. Neem uit de oven.
  • Schakel de oventemperatuur terug tot 150°C. Schenk de helft van de yuzuvulling in de deegbodem. Zet de taart weer in de oven en schenk de rest van de yuzuvulling erin. Bak de taart 20-25 min. tot de vulling langs de rand gestold is maar in het midden nog wat wiebelig aanvoelt. Neem de taart uit de oven en zet op een rooster; de restwarmte maakt dat de vulling ook in het midden steviger wordt. Laat afkoelen tot op kamertemperatuur.
  • Bestrooi de taart voor serveren met nog wat sesamzaad en geef de crème fraîche erbij.

Voedingswaarde

calorieën: 593kcal
eiwit: 9g
vet: 31g
koolhydraten: 54g
auteur: delicious.
* Yuzu is een Japanse aromatische citrusvrucht. Het sap in een flesje koop je bij de Aziatische supermarkt of online.
* Zwarte tahini is sesampasta van zwart sesamzaad. Te koop bij de biologische- of Aziatische supermarkt.
R: Emma Knowles | F: Ben Dearnley | S: Kirsten Jenkins.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Hartig soezenhapje: gougères met romige roquefort & rode-uiencompote