Met het voorjaar al een beetje in de bol kookt Janneke verwengerechten met lente-ingrediënten die rechtstreeks van de deli hadden kunnen komen. Ze zijn zo veelzijdig dat ze zowel op een gewone dinsdag als op je uitgebreide lunch perfect uitkomen. Zoals deze zalmpasteitjes, die perfect zijn voor Pasen!
Janneke: “In Limburg noemen wij pasteitjes met ragout videekes. Als hoofdgerecht serveer ik twee pasteibakjes per persoon, voor de lunch ga ik uit van één videeke per persoon. Lekker met klassieke amandelboontjes.”
zalmpasteitjes met amandelboontjes
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht, lunchgerecht, voorgerecht |
familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, lente, oudjaar, pasen, voorjaar, weekend, winter |
frans, limburgs, nederlands |
TIP – Bestrooi voor een extra feestelijke ragout met 100 g Hollandse garnalen.
Ingrediënten
- 1 l visbouillon
- 600 g zalmfilet, zonder huid
- 600 g sperziebonen
- 100 g boter
- 80 g bloem
- 150 ml droge witte wijn
- 8 roomboterpasteibakjes
- 75 ml slagroom
- 75 g amandelschaafsel
- 2 takjes peterselie
Instructies
- Breng de bouillon met de zalmfilet aan de kook. Draai het vuur laag en pocheer de vis 10 min. zachtjes.
- Maak intussen de sperziebonen schoon. Kook ze in water met zout in 8 min. beetgaar. Verwarm de oven voor tot 180℃.
- Neem de zalmfilet uit de zalmbouillon. Smelt in een pan 75 g boter. Voeg de bloem toe en bak 2 min. zonder te kleuren.
- Schenk de wijn en dan 600 ml bouillon al kloppende met een garde langzaam erbij. Klop met de garde tot een gladde en gebonden saus. Breng aan de kook. Zet de pasteibakjes op een bakplaat en verwarm 6-8 min. in de oven.
- Verdeel de zalm in vlokken. Draai het vuur laag en voeg de zalm en de slagroom toe aan de saus. Verwarm de ragout nog 5 min. op laag vuur. Voeg extra bouillon toe als de saus te dik is.
- Smelt in een koekenpan de laatste 25 g boter. Bak het amandelschaafsel in 2-3 min. goudbruin. Schep de sperziebonen erdoor en verwarm nog 1 min.
- Snijd de peterselie fijn en roer door de zalmragout en breng op smaak met zout en peper.
- Zet vlak voor het serveren de pasteibakjes op de borden. Schep de zalmragout erin en erbij. Serveer met de amandelboontjes.
Voedingswaarde
calorieën: 1162kcal
eiwit: 46g
vet: 86g
koolhydraten: 46g
RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING: STUDIO PHILIPPI.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Liever een vegetarische ragout? Janneke maakte eerder al deze portobellopasteitje met ragout van paddenstoelen, ook héél lekker!