yaki-onigiri met misozalm

yaki-onigiri met misozalm
RECEPTEN: WARREN MENDES | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: HANNAH MEPPEM.
aantal 4 | hoofdgerecht | | japans | lactosevrij
Onigiri zijn rijstsnacks om mee te nemen en uit het vuistje te eten. Ze worden traditioneel gevuld met zoute, pittige vullingen en vervolgens in zeewier gewikkeld. Wanneer ze gegrild, geglazuurd of gekookt worden, heten ze yaki-onigiri.
Liever vega? Vervang de zalm door aubergine en bestrijk met de miso-marinade. Bak ze gaar in de oven.
Kooktijd45 minutes
opstijven + ovengrill35 minutes
Totale tijd1 hour 20 minutes

Ingrediënten

  • 380 g sushirijst
  • 3 el rijstazijn
  • 3 el Japans nori-strooisel met sesamzaad Nori Komi Furikake, toko + extra voor erover
  • 2 el witte misopasta
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 600 g zalmfilet, zonder vel
  • 3 el zonnebloemolie + olie om mee in te vetten

dipsaus

  • 60 ml sojasaus (4 el)
  • 3 el rijstazijn
  • 2 tl sesamolie
  • kewpiemayonaise sriracha, zoetzure gember en kruidencress, voor erbij

Instructies

  • Doe de rijst met 625 ml water in een steelpan, voeg ½ tl zout toe en breng aan de kook. Kook de rijst afgedekt ± 15 min. op laag vuur tot bijna alle vloeistof is opgenomen. Neem van het vuur en laat afgedekt 5 min. rusten. Neem de deksel van de pan en laat de rijst volledig afkoelen. Roer de azijn en het nori-strooisel erdoor.
  • Vet een stuk plasticfolie in met olie. Vorm een bolletje van 4 el rijst en leg in het midden op het vel plasticfolie, klap de zijkanten erover en plet de rijst tot een compact koekje van ± 6 cm Ø. Leg op een met bakpapier beklede schaal. Maak zo 12 onigiri. Laat ze ± 30 min. opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de ovengrill tot de hoogste stand. Roer in een kom de miso, sojasaus en suiker door elkaar. Schep de zalmfilets hiermee om en leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat. Gril ze in 3-4 min. goudbruin en net gaar. Neem ze uit de oven en laat ze rusten.
  • Verhit intussen de 3 el olie in een grote koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak de onigiri in 3-4 min. per kant goudbruin en knapperig.
  • Meng in een kom alle ingrediënten voor de dipsaus. Verdeel de onigiri en de zalm over borden, strooi de kruidencress en het nori-strooisel erover. Serveer met de dipsaus, kewpiemayonaise, sriracha en zoetzure gember.

Voedingswaarde

calorieën: 911kcal
eiwit: 39g
vet: 42g
koolhydraten: 92g
auteur: delicious.
RECEPTEN: WARREN MENDES | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: HANNAH MEPPEM.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: Alles over yuzu: de bijzondere Japanse citrusvrucht