vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht, lunchgerecht |
doordeweeks |
midden-oosters |
vegetarisch
Niets simpeler dan winterwortel, en je kunt er veel meer mee doen dan alleen hutspot maken. Van deze basisgroente maak je stoer wintereten, zoals deze wortelsoep met koriander!
Ingrediënten
- 1½ kg wortels winter
- 4 el olijfolie mild
- 3 el sesamzaad
- 2 el korianderzaad
- 2 uien grof gesneden
- 1 bosje koriander stelen en blad van elkaar gehaald
- 1 teen knoflook geperst
- 5 cm gemberwortel geschild, in dunne plakjes
- 1 citroen geraspt, sap
- 1 l groentebouillon
- 1 blikje kikkererwten uitgelekt, (uitgewicht 265 g)
- 1 bakje Griekse yoghurt à 170 g
- voor erbij: olijfolie voor in de soep en evt. brood
- extra nodig: snackpapier*
Instructies
- Schil de wortels evt. met de dunschiller als je dat nodig vind. Trek van 1 grote wortel met de dunschiller lange plakjes, dep ze droog en bestrijk heel dun met olijfolie. Leg ze op een met snackpapier belegde bakplaat en bestrooi met wat sesamzaad. Bak ze in ± 30 min. goudbruin en stevig in het midden van de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.
- Snijd de rest van de wortels in stukken. Verwarm in een ruime pan op middelhoog vuur de korianderzaadjes zolang totdat ze geur afgeven. Doe ze vanuit de pan over in een vijzel en stamp ze fijn. Voeg de rest van de olijfolie aan de pan toe en bak hierin de ui in 10-12 min. glazig en zacht, niet bruin laten kleuren. Voeg de wortelstukken, het korianderpoeder, korianderstelen, knoflook, gember en citroenrasp toe en bak nog 5 min. zachtjes. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Kook de wortels in 15 min. zachtjes gaar.
- Pureer de soep met de staafmixer of in de keukenmachine en breng evt. op smaak met zout en peper. Voeg de kikkererwten toe en warm ze zachtjes mee in de soep. Breng de soep evt. op smaak met wat citroensap.
- Roer de yoghurt los met wat zout en peper naar smaak. Serveer de soep in kommen, schenk er wat groene olijfolie in en geef de yoghurt, korianderblad en wortelchips erbij.
Voedingswaarde
* Snackpapier koop je bij de supermarkt. Het neemt vocht en vet makkelijk op zodat de wortels steviger worden. Meestal wordt het gebruikt om ovenfriet mee te bakken.
Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Foodstyling: Jacqueline Pietrowski. Productie en recepten: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!