Wortelsalade met krokante polenta en pestodressing

Wortelsalade met krokante polenta en pestodressing

vegetarisch
aantal 4 | lunchgerecht, salade | kerst | |
Deze heerlijke salade zit vol wortel. De krokante polenta, pestodressing en walnoten maken de salade af. De uitgesproken smaken, bijna nootachtig, zijn heerlijk!
Voorbereiding35 minutes
Kooktijd20 minutes
Oven25 minutes
Totale tijd1 hour 20 minutes

Ingrediënten

  • 600 g regenboogwortelmix
  • 1-2 el olijfolie mild
  • 100 g walnoten
  • 2 el honing
  • ½ tl zoutvlokken
  • 300 ml groentebouillon
  • 100 g polenta
  • 125 g kaas parmezaans, waarvan 50 g geraspt
  • 50 g mosterdsla
  • 50 g rucola

pestodressing

  • 25 g basilicum
  • 15 g kaas Parmezaanse
  • 15 g pijnboompitten
  • ½ teentje knoflook
  • 2 el wijnazijn witte
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 50 ml olijfolie extra vierge

Instructies

Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren.

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de wortels. Snijd de dikke wortels in de lengte doormidden. Hussel ze om in een kom met wat olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Spreid uit op een bakblik en rooster de wortels 25 min. in het midden van de oven. Laat afkoelen, dek af en bewaar koel.
  • Verhit de noten en honing een paar minuten in de koekenpan tot de honing karamelliseert.
  • Roer de zoutvlokken erdoor en leg de noten los van elkaar op een stuk bakpapier, laat afkoelen.
  • Breng de groentebouillon aan de kook en roer de polenta erdoor. Blijf roeren tot een dikke pap ontstaat. Draai het vuur laag en gaar de polenta 15 min. op laag vuur. Roer regelmatig door. Haal de pan van het vuur en schep de 50 g geraspte parmezaanse kaas erdoor.
  • Stort de polenta op een bakblik in een laag van ± 1½ cm dik. Laat afkoelen, dek af en bewaar koel.

Bereiden: Begin 20 min. van tevoren.

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Hak de gekaramelliseerde noten grof. Was en droog de sla.
  • Snijd de polenta in blokjes. Verhit een paar eetlepels olie in de koekenpan en bak hierin de polentablokjes rondom bruin in ± 5 min.
  • Verdeel de sla over een schaal en verdeel de wortels ertussen. Leg de gebakken polentablokjes erop. Lepel de pestodressing erover, bestrooi met de noten en schaaf de rest van de parmezaan erover.

Pestodressing

  • Voorbereiden: Kan 1 dag van tevoren.
  • Pureer alle ingrediënten tot dunne pesto. Breng op smaak met peper en zout. Bewaar afgedekt in de koelkast en klop even door voor gebruik.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten en bereiding: Eke Mariën. Fotografie: Erik van Lokven. Styling: Jet Krings. Bewerking: Dosia Brewer
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!