vegetarisch
aantal 6 |
gebak |
weekend |
internationaal |
vegetarisch
Met deze wortelmuffins met aperol & hangop is iedereen onder de indruk. On top: tipsy siroop & een krul gekonfijte wortelBegin 1 dag eerder aan dit recept als je de hangop zelf maakt.
Kookgerei
- 6 ramequins van ± 200 ml, ingevet en met bakpapier bekleed of gebruik de Texas muffinvorm* met 6 grote holten van 9 cm Ø aan de bovenrand
Ingrediënten
- 350 g dikke Griekse yoghurt*
- 220 g wortel
- 315 g fijne kristalsuiker
- 200 g bloem
- 2 tl gemalen kaneel
- 2 tl bakpoeder
- 3 eieren losgeklopt
- 180 ml neutrale olie
- 30 g pecannoten grof gehakt
- 60 ml aperol
- poedersuiker naar smaak.
Instructies
- Bekleed een zeef met een uitgespoelde dunne theedoek en hang boven een kom. Schep de yoghurt erin, vouw de punten van de doek erover en laat 4 uur tot een nacht in de koelkast uitlekken.
- Verwarm de oven voor op 170°C. Verwarm een bakplaat mee.
- Schil de wortels en bewaar de schillen in een kom met water. Rasp de wortels grof.
- Meng in een ruime kom 150 g van de suiker met de bloem, kaneel, het bakpoeder en een flinke snuf zout. Meng het ei, de olie en de wortelrasp erdoor. Schep in een paar slagen de noten erdoor.
- Verdeel het beslag over de ramequins. Bak de muffins op de voorverwarmde bakplaat in het midden van de oven 30-35 min. tot een in het midden ingestoken houten prikker er schoon of met een paar droge kruimels uitkomt.
- Verwarm intussen de resterende 165 g suiker met 80 ml water en de aperol in een steelpan op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Laat de wortel schillen goed uitlekken en voeg ze toe aan de siroop. Draai het vuur hoog en breng de siroop aan de kook. Draai het vuur laag en verwarm de wortelschillen 6-8 min. in de siroop tot ze bijna doorschijnend zijn en de siroop dik wordt. Neem van het vuur en laat 5 min. staan. Schep de wortelschillen met een tang op een bord.
- Bekleed een rooster met bakpapier. Schenk de helft van de warme siroop over de warme muffins. Laat dit 5 min. intrekken. Neem de muffins voorzichtig uit de holten en zet ze op een rooster. Laat ze 15 min. afkoelen.
- Schep de uitgelekte hangop in een kom en zoet naar smaak met poedersuiker. Schep een dot hangop op de afgekoelde muffins en garneer ze met de wortelschillen. Sprenkel de rest van de siroop erover.
Voedingswaarde
calorieën: 747kcal
eiwit: 10g
vet: 42g
koolhydraten: 80g
* Gebruik evt. kant-en-klare hangop. Een Texas-muffinplaat is een plaat met extra grote holtes. Je kunt het beslag ook verdelen over ± 10 gewone muffinholtes. Bak de muffins dan ± 20 min.
Recepten, Bereiding: Helena Moursellas, Kim Coverdale, Fotografie: Nigel Lough, Styling: David Morgan
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: warme sinaasappelcakejes met Aperolsaus | delicious.magazine