Ze zitten een beetje tussen komijn en anijs in, zijn ongelofelijk fris en hebben ergens iets weg van munt: kook je nog niet met karwijzaad, dan is deze salade een heerlijke eerste kennismaking.
Voor nog veel meer vega-inspiratie sla je nu de nieuwe GREEN open, onze planet proof special vol vegetarische recepten en interviews met aanstekelijke verbeteraars. Shop ‘m hier:
glutenvrij, vegetarisch
aantal 6 |
bijgerecht |
|
mediterraans |
glutenvrij, vegetarisch
Ja, we zijn gek op hummus (en dan zijn we nog bescheiden), maar er is nog zóveel meer te maken met kikkererwten. In deze salade krijgen ze een aromatische dressing met geroosterde karwijzaadjes en fris, romige labne.
Kookgerei
- ook nodig: kaasdoek van ± 30×30 cm of een dunne, schone theedoek
Ingrediënten
- 300 g bospeentjes, bijgesneden en schoongeboend
- olijfolie om erover te sprenkelen
- 400 g kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- 1 el vloeibare honing
- 250 g quinoa, gekookt
- 500 g gemengde tomaten, in schijfjes
- 2 rijpe avocado’s, in plakjes
- klein bosje dille, fijngesneden
- klein bosje munt, fijngesneden
labne
- 500 g dikke Griekse yoghurt
- 1 tl fijn zeezout
dressing
- 3 el extra vergine olijfolie
- 2 tl karwijzaad, licht geroosterd
- 1 el citroensap en rasp van 1 biocitroen
- 1 el vloeibare honing
Instructies
- Begin 12-48 uur van tevoren met het laten uitlekken van de labne. Heb je minder tijd, vervang de labne dan door verbrokkelde feta.
- Meng in een kom de yoghurt en het zout voor de labne. Bekleed een zeef met kaasdoek, schep hierin het yoghurtmengsel en vouw de hoeken van de kaasdoek erover. Zet de zeef op een kom en laat dit 12-48 uur uitlekken in de koelkast.
- Verwarm op de dag van serveren de oven voor op 200°C.
- Leg de peentjes op een bakplaat, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster ze 15 min. en voeg dan de kikkererwten en honing toe. Schep het geheel om en laat in 10-15 min. verder gaar worden en karamelliseren.
- Haal de bakplaat uit de oven en schep de quinoa door de groenten.
- Meng de ingrediënten voor de dressing en sprenkel de helft van de dressing door de quinoa en de groenten. Voeg nog wat zout en peper toe en schep om.
- Leg de helft van de tomatenschijfjes op een grote schaal, schep hierop de wortel-kikkererwtensalade en verdeel de rest van de tomatenschijfjes erover.
- Garneer de salade met de plakjes avocado en verse kruiden. Schep hierop kleine toefjes labne en sprenkel de rest van de dressing eroverheen.
Voedingswaarde
calorieën: 516kcal
eiwit: 15g
vet: 29g
koolhydraten: 42g
VEGA(N) TIP Vervang de Griekse yoghurt door een andere plantaardige yoghurt zoals sojayoghurt en vervang de honing door agavesiroop.
RECEPTEN DELICIOUS. FOOD TEAM. FOTOGRAFIE TOBY SCOTT. STYLING OLIVIA WARDLE. BEREIDING SOPHIE AUSTEN-SMITH, OLIVIA SPURRELL.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: komkommer inmaken, zo doe je dat!