Is er iets beters in de winter dan een goede stamppot? Wij Nederlanders weten comfortfood als geen ander te perfectioneren. Romig, aards en hartverwarmend: deze winterpostelein- en knolselderijstamppot is alles behalve saai.
aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd | nederlands | vegetarisch
De structuur van koningsoesterzwam komt in de buurt van vlees, de umami smaken van soja en gebakken ui doen de rest.
Ingrediënten
- 750 g kruimige aardappels, geschild, in stukken
- ± 650 g knolselderij, 1 knol, geschild, in stukken
- 70 g plantaardige boter
- 2 uien, in ringen
- ½ blokje paddenstoelenbouillon
- 4 el sojasaus, evt. low salt
- evt. maizena
- 2 el olijfolie
- 400 g koningsoesterzwam, in de lengte gehalveerd, snijkanten kruislings ingesneden
- 400 g winterpostelein, grof gesneden
Instructies
- Kook de aardappels en knolselderij in gezouten water in ± 20 min. gaar. Giet af, maar houd een kopje kookvocht apart. Stamp met 30 g plantaardige boter en wat kookvocht tot smeuïge puree.
- Verhit intussen de rest van de boter in de koekenpan en bak de uienringen ± 10 min. Blus af met 350 ml kokend water, verkruimel het bouillonblokje erboven en roer erdoor. Breng de uienjus op smaak met 1 el sojasaus. Je kunt de jus eventueel binden met wat maizena.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de koningsoesterzwammen op de snijkant ± 2 min. op hoog vuur. Draai ze om en bak ± 1 min. Neem de pan van het vuur en schep om met de rest van de sojasaus.
- Schep de winterpostelein door de warme aardappel-knolselderijpuree en breng op smaak met peper en zout. Serveer de stamppot met de uienjus en de gebakken koningsoesterzwammen.
Voedingswaarde
- calorieën: 485 kcal
- eiwit: 11 g
- vet: 19 g
- koolhydraten: 59 g
Tip – Kun je geen winterpostelein vinden? Ook lekker met babyspinazie.
RECEPTEN, FOODSTYLING JULIE TEEKEN FOTOGRAFIE MEVROUW MEL STYLING INGRID VAN KURINGEN
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Ook iets voor jou? Gebraden kalkoen met ancho-chilisaus, citroenige boontjes & zoetzure wortels