aantal 4 |
dessert, nagerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
internationaal |
Deze warme sinaasappelcakejes met Aperolsaus zijn heel bijzonder en niet alléén omdat ze onweerstaanbaar en warm zijn. Tijdens het bakken vormt zich op de bodem namelijk een saus om je vingers bij af te likken. Een kwestie van uit de oven halen en niets meer aan doen.
Kookgerei
- 4 ramekins of ovenschaaltjes (250 ml inh., 8 cm Ø en 6 cm diep), ingevet
- pan of wok met stoominzet of passend rekje
Ingrediënten
- 3 biosinaasappels (± 570 g)
- 5 el fijne kristalsuiker
- 120 ml Aperol
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 50 g boter gesmolten + extra om mee in te vetten
- 1 ei op kamertemperatuur, losgeroerd
- pistachenoten geroosterd en grof gehakt, om mee te bestrooien
- mascarpone losgeklopt, voor erbij
Instructies
- Rasp de schil van 1 sinaasappel en houd apart. Snijd dan de schil van alle sinaasappels dik af, inclusief het wit. Snijd het vruchtvlees in schijfjes. Doe de schijfjes in een kom en voeg 1 el van de suiker en 60 ml van de Aperol toe. Laat 10 min. intrekken bij kamertemperatuur, onder af en toe omscheppen.
- Leg in elk bakje 1 sinaasappelschijfje en schep over elk schijfje 3 el van het vocht uit de kom.
- Zet de bakjes in een grote stoominzet, dek die af en zet in een grote wok of grote pan met een bodempje water. Breng het water aan de kook op hoog vuur 4 Meng intussen in een middelgrote kom het zelfrijzend bakmeel met de sinaasappelrasp, gesmolten boter, het ei, de resterende 4 el suiker en 60 ml Aperol. Klop het tot een glad beslag en verdeel dit over de bakjes in de stoominzet.
- Stoom de puddinkjes afgedekt ± 12 min. Ze zijn gaar als een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt. Neem de bakjes om de beurt voorzichtig uit de stoominzet en stort ze direct op borden.
- Schep de rest van de sinaasappelschijfjes erbij, bestrooi met pistaches en serveer de mascarpone erbij.
Voedingswaarde
calorieën: 437kcal
eiwit: 8g
vet: 16g
koolhydraten: 61g
Recepten, Bereiding: Tracey Pattison, Fotografie: Alan Jensen, Styling: Vivien Walsh
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: zo gezond is kaki fruit – of: persimmon | delicious.magazine