Wil je deze week zelf wafels maken? Rutger verklapt de fijne kneepjes van het bakken en geeft je het recept van zijn favoriete wafels.
Wafels zijn er in heel veel verschillende soorten. Dik, dun, knapperig, zacht, gevuld, luchtig of juist heel stevig van structuur. Het recept en welk wafelijzer je gebruikt, is afhankelijk van wat voor soort je lekker vindt.
Hoe maak je wafels?
Sommige bak je met bakpoeder of zelfrijzend bakmeel, andere wafels rijzen door opgeklopt eiwit dat door het beslag wordt gespateld en weer andere zijn gemaakt van gistdeeg. Die op basis van gistdeeg zijn de meest klassieke.
Ook binnen deze categorie heb je verschillende soorten: voor Luikse wafels wordt een zacht deeg gemaakt, waardoor ze redelijk zwaar zijn, terwijl de exemplaren in het recept hieronder worden gebakken met een dunner beslag en veel lichter zijn.
Bekijk ook: 11 recepten van Rutger Bakt voor dit weekend
Hoe maak je ze knapperig?
Ze zijn geïnspireerd op de wafels die ik altijd at bij de poffertjeskraam in Laren. Knapperig van buiten, zacht van binnen en versgebakken natuurlijk het allerlekkerst!
Zo kun je met het beslag variëren
Meng wat vanille-extract of -zaadjes, citrusrasp of specerijen als kaneel, speculaaskruiden of gemalen steranijs door het beslag. Voor zwaardere ingrediënten als noten of gedroogde vruchten is het beslag te dun, dan wordt hij na het bakken niet lekker luchtig.
Toppings
warme kersen en vanille-ijs
verse aardbeien en slagroom
plakjes banaan en iets warm-gemaakte hazelnootpasta
chocoladesaus en gehakte geroosterde noten
Wafels recept
Kookgerei
- wafelijzer
ingrediënten
- 3 eieren
- 300 ml melk, lauwwarm
- 250 g bloem
- 7 g gedroogde gist
- 1-2 tl kaneel
- 1 el suiker
- ½ tl zout
- 100 g boter, gesmolten + extra om in te vetten
- poedersuiker, om te bestrooien
instructies
- Klop de eieren met de helft van de melk los in een kom. Voeg de bloem, gist, kaneel, suiker en het zout toe en klop alles tot een glad beslag. Doe de rest van de melk erbij en mix tot een glad beslag zonder klontjes. Meng als laatste de gesmolten boter door het beslag. Laat het beslag afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.
- Verwarm het wafelijzer voor op middelhoog vuur, en vet het in met wat boter. Giet met een soeplepel het wafelbeslag in het ijzer en bak de wafels in 4-6 min. goudbruin en knapperig.
- Bestrooi de wafels royaal met poedersuiker en serveer ze (lauw)warm.
Bekijk ook: kardemombullar van Rutger