Voorkeur: glutenvrij, glutenvrij / lactosevrij, lactosevrij
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | weekend, zomer | aziatisch | glutenvrij, lactosevrij
Ook al kun je tomaten jaarrond in alle soorten, maten en kleur en krijgen, ’s zomers zijn ze het állerlekkerst. Zongerijpt, op hun zoetst én vol geur. Met sambal & verse peper geef je deze Aziatische bouillon meer pit.
Ingrediënten
- 80 ml olie
- 4 sjalotten, in dunne ringen
- 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 1 stengel citroengras, gehalveerd en gekneusd
- 2 blaadjes jeruk purut*
- 25 g verse gember, in dunne plakjes
- 25 g verse laos, fijn geraspt
- ½ bosje koriander, steeltjes fijngesneden, blaadjes geplukt en fijngesneden
- 1 rode chilipeper, fijngesneden + extra voor erbij
- 3 el vissaus
- 3 el sambal oelek
- 500 g rijpe tomaten, in blokjes
- 200 g kerstomaatjes
- 1 kg panklare vongole, venusschelpen
- limoenpartjes, voor erbij
Instructies
- Verhit de olie in de wok op hoog vuur. Bak hierin de sjalotten met de knoflook, het citroengras, de jeruk purut, gember, laos, koriandersteeltjes en chilipeper 5-6 min. tot ze karamelliseren en de aroma’s vrijkomen.
- Voeg de vissaus, sambal en beide soorten tomaat toe en bak ze 6-8 min. tot het sap vrijkomt. Voeg de schelpen toe en stoom ze afgedekt 6-7 min. of tot ze opengaan. Gooi exemplaren die gesloten blijven weg. Bestrooi de schelpen met korianderblad en nog wat chilipeper en serveer met limoenpartjes.
Voedingswaarde
- calorieën: 326 kcal
- eiwit: 10 g
- vet: 23 g
- koolhydraten: 17 g
*Jeruk purut koop je in de Aziatische supermarkt.
RECEPTEN, BEREIDING GEORGINA ESDAILE, FOTOGRAFIE NIGEL LOUGH, STYLING KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: pasta met chorizo, vongole en garnalenolie