aantal 4 |
hoofdgerecht |
weekend |
marokkaans |
Vrijdag visdag. Gezellig met zijn allen rond de grote tajine waaruit heerlijke geuren opstijgen.
kooktijd40 minutes minutes
Marineren1 hour hour
totale tijd1 hour hour 40 minutes minutes
ingrediënten
- 2 paprika’s groene
- 7 teentjes knoflook in plakjes
- 1 el komijnpoeder jinten
- ½ el paprikapoeder zoet
- 1 citroen uitgeperst
- 1 bosje koriander fijngesneden
- 7 el olijfolie + extra
- 800 g witvis in stukken
- 400 g krieltjes geschrapt
- 250 g cherrytomaatjes
- 100 g olijven kalamata
instructies
- Verhit de oven voor op 220º C. Leg de paprika’s op een bakplaat en rooster ze 20-35 min. in het midden van de oven tot ze geblakerd zijn. Doe de paprika’s in de plastic zak en laat ze zo afkoelen. Verwijder de schillen en de zaadlijsten en snijd ze in grove repen.
- Maak voor de chermoula in de vijzel (of keukenmachine) een pasta van 2 teentjes knoflook en ½ el (zee)zout. Voeg de komijn, het paprikapoeder, citroensap en koriander toe. Roer er 4 el olijfolie door tot een lichtgebonden saus ontstaat. Schep de vis door de chermoula en laat dit ± 1 uur in de koelkast marineren.
- Kook intussen de krieltjes in ± 10 min. beetgaar. Giet ze af en spoel ze koud onder stromend water. Snijd de krieltjes doormidden en houd ze apart. Verhit in een koekenpan 3 el olie, voeg 5 teentjes knoflook toe en bak deze ± 3 min. Voeg de tomaatjes toe en bak ze ± 1 min. tot ze net zacht zijn.
- Neem de vis uit de chermoula en schep de chermoula door de tomaatjes, samen met de paprikarepen. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de aardappels over de bodem van een tajine of braadpan met een dikke bodem. Schep er ¾ van het groentemengsel op en leg verdeel de vis erover. Schep de rest van het groentemengsel erop en verdeel de olijven erover. Voeg 50 ml water toe en wat extra olijfolie.
- Verhit de tajine of pan met deksel erop op laag vuur en laat het gerecht ± 15 min. zacht koken, tot de vis net gaar is. Serveer met warm brood.
calorieën: 440kcal
|
|
vet: 23g
|
koolhydraten: 24g
auteur: delicious.
Dit recept komt uit De Marokkaanse keuken van Ghillie Basan, Veltman Uitgevers, ISBN 90 5920 151 5.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!