Deze hele vis uit de oven met broccoli en saliekruim is een feestelijk gerecht dat barst van smaak én is makkelijk te maken. De combinatie van de zachte vis met knapperig saliekruim, citroen en geroosterde broccoli past goed bij elkaar en vormt een kleurrijk geheel.
Een perfect gerecht voor tijdens een etentje of feestelijk diner, maar ook op een doordeweekse avond wanneer je zin hebt in nét iets bijzonderders zonder lang in de keuken te staan. Serveer de vis direct van de bakplaat, met het kruim en frisse citroenpartjes, voor een lichte maar rijke maaltijd die altijd indruk maakt.
vis met broccoli en saliekruim
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd, feestelijk, weekend | mediterraans | lactosevrij
Dit valt in de categorie kleine moeite, groot effect. De oven doet het meeste werk. Valt bij iedereen in de smaak en staat heel feestelijk. En als bonus ruikt het heerlijk in huis.
Ingrediënten
- 90 g grof kruim van zuurdesembrood, van 1-2 dagen oud
- 3 el salieblaadjes, fijngesneden
- 1 teen knoflook, geperst
- 2 sjalotten, in dunne ringen
- 80 ml extra vergine olijfolie
- 400 g broccoliroosjes
- 1,2 kg vis (1 grote vis bijv. snapper), schoongemaakt
- ¼ gepekelde citroenschil, fijngesneden
- 3 el pijnboompitten
- fijngesneden peterselie en citroenpartjes, voor erbij
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng in een kom het broodkruim met de salie, knoflook, sjalotten, 3 el van de olie en wat zout en peper.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de broccoliroosjes naast elkaar erop, besprenkel ze met 1 el olie en bestrooi met zout en peper. Strooi het kruimelmengsel rond de broccoli en rooster 15 min. tot de broccoli kleurt en het kruimelmengsel lichtbruin en knapperig is; schep halverwege om. Schep in een kom.
- Leg de vis op de bakplaat en sprenkel de resterende olie erover. Bak de vis in 25-30 min. gaar. Leg de vis op een schaal en laat even rusten. Schep de gepekelde citroenschil en pijnboompitten door het broccoli-kruimelmengsel. Bestrooi met peterselie en serveer met citroenpartjes bij de vis.
Voedingswaarde
- calorieën: 555 kcal
- eiwit: 47 g
- vet: 32 g
- koolhydraten: 16 g
RECEPTEN PHOEBE WOOD FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Zin om je vis uit de oven naar een nóg hoger niveau te tillen? Lees hier hoe je de perfecte vis kruidenkorst maakt.