aantal 40 |
hoofdgerecht |
weekend |
mediterraans |
Worst maken is fun! Toen er na mijn verjaardag ineens een gehaktmolen in de kast stond moest het er maar eens van komen: worst maken met de recepten van Mister Kitchen.
Elke zondag pak ik een ‘culinair project’ aan, omdat ik dan tijd heb. De ene keer maak ik gevulde broodjes bapao, de andere keer zwoeg ik op een taart met zeven lagen. Zelf worst maken past goed in dat rijtje huis. Dus bestelde ik het vlees bij mijn Klazienaveense slager en fietste langs de toko voor de specerijen. Het recept van Mister Kitchen is basic. Er staat wat je moet doen, maar niet meer dan dat. Voor een worstenmaker-in-de-dop als ik, is het een uitdaging. Daar houd ik wel van.
De slager maakte er nog een grotere uitdaging van door het vlees niet uit te benen. Nadat ik klaar was met snijden, lag er een soort dino-bot voor mij op tafel. Leuk voor de hond, als ik die zou hebben. Bovendien had de slager ook het zwoerd niet van het vetspek gehaald. Tip van Mister Kitchen: snijd vlak onder de huid door het zachte vet heen. Met een vlijmscherp mes is dat zo gefixt.
Het vlees en vet snijd ik in blokken van 3×3 cm en samen met mijn zondagse keukenmaat prop ik het vlees in de molen. Het gaat niet goed. Het vlees komt er maar mondjesmaat door. Na een half uur slingeren en proppen geef ik het op en neem de keukenmachine. Ik maak de gehaktmolen schoon en zie dan pas wat het probleem is: het mesje zit er achterstevoren op! Poging twee: het vlees gaat er moeiteloos doorheen en het lijkt warempel op gehakt! Ik kruid het vlees en wil er worst van maken… … en kom erachter dat de kookwinkel het verkeerde voorzetstukje heeft geleverd. Het worstvultuitje past niet op mijn gehaktmolen. Improviseren dan maar. Ik pak een stevige spuitzak die ik nog over heb uit de delicious. bakbox (2012). De darmen wurm ik om het spuitzaktuitje. Met vereende krachten weten we 6 worstjes te vullen. Van het overige, verrukkelijke gehakt rol ik flinke ballen.
De worstjes neem ik ’s avonds mee naar mijn ouders. We eten ze met zelfgemaakte, boterige aardappelpuree. Het zijn wereldse worsten. Pittig en met een vleugje anijs op de achtergrond. Volgende keer misschien naar een andere slager. En eerst een nieuw worstvultuitje.
De slager maakte er nog een grotere uitdaging van door het vlees niet uit te benen. Nadat ik klaar was met snijden, lag er een soort dino-bot voor mij op tafel. Leuk voor de hond, als ik die zou hebben. Bovendien had de slager ook het zwoerd niet van het vetspek gehaald. Tip van Mister Kitchen: snijd vlak onder de huid door het zachte vet heen. Met een vlijmscherp mes is dat zo gefixt.
Het vlees en vet snijd ik in blokken van 3×3 cm en samen met mijn zondagse keukenmaat prop ik het vlees in de molen. Het gaat niet goed. Het vlees komt er maar mondjesmaat door. Na een half uur slingeren en proppen geef ik het op en neem de keukenmachine. Ik maak de gehaktmolen schoon en zie dan pas wat het probleem is: het mesje zit er achterstevoren op! Poging twee: het vlees gaat er moeiteloos doorheen en het lijkt warempel op gehakt! Ik kruid het vlees en wil er worst van maken… … en kom erachter dat de kookwinkel het verkeerde voorzetstukje heeft geleverd. Het worstvultuitje past niet op mijn gehaktmolen. Improviseren dan maar. Ik pak een stevige spuitzak die ik nog over heb uit de delicious. bakbox (2012). De darmen wurm ik om het spuitzaktuitje. Met vereende krachten weten we 6 worstjes te vullen. Van het overige, verrukkelijke gehakt rol ik flinke ballen.
De worstjes neem ik ’s avonds mee naar mijn ouders. We eten ze met zelfgemaakte, boterige aardappelpuree. Het zijn wereldse worsten. Pittig en met een vleugje anijs op de achtergrond. Volgende keer misschien naar een andere slager. En eerst een nieuw worstvultuitje.
Ingrediënten
- 4 m varkensdarm
- 2 kg varkensschouder
- 1½ kg vetspek
- 25 g venkelzaad gemalen, toko of natuurwinkel
- 16 g korianderzaad gemalen
- 30 g paprikapoeder
- 5 g cayennepeper
- 10 g peper grof gemalen, zwart
- 50 g zout
Instructies
- Spoel de varkensdarmen onder koud stromend water vanbinnen en vanbuiten. Snijd de varkensschouder en het vetspek in stukken. Zet 350 ml water ± 10 min. in de vriezer.
- Maal het vlees in een gehaktmolen op de grove plaat. Meng het venkelzaad, korianderzaad, paprikapoeder, de cayennepeper, zwarte peper, 50 g zout en het koude water door het gehakt en maal op de middelste plaat (niet te grof, niet te fijn). Meng het vlees met je handen tot het ‘bindt’ (aan je handen blijft hangen).
- Vul de darmen met een worststopper of worstmachine. Maak een lange worst en draai de worst op gelijke afstanden, zodat er kleine worstjes van ± 8 cm ontstaan.
- Verhit een pan ruim water en breng aan de kook. Houd tegen de kook aan en pocheer de worst in bijna 20 min. gaar. Verhit een droge anti-aanbak koekenpan op middelhoog vuur en bak de worst enkele minuten voor een mooie bruine korst. Voeg evt. na 2 min. een klontje boter toe. Lekker met geroosterde aardappels.
- Je kunt de worst ook na het pocheren invriezen.
Voedingswaarde
Blog: Bas Robben. Productie: Merijn Tol. Recept en foodstyling: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Sandra Kissels
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!