vegan pilav met geroosterde bloemkool, tomaten en sumak

vegan pilav met geroosterde bloemkool, tomaten en sumak
Recept: Phoebe Wood Fotografie: Chris Court Styling: Kirsten Jenkins

Herfstklassiekers zijn ook prima vega of zelfs vegan te maken. Kijk maar naar onderstaande pilav met geroosterde bloemkool.

Een heerlijk gerecht met specerijen. Ben je gek op dit soort smaken? Vergeet dan niet onze Midden-Oosten special in huis te halen. Een magazine met 45 recepten uit de regio en Maghreb. Je leest er hier meer over. Of bestel het magazine direct:

Vegan pilav met geroosterde bloemkool, tomaten en sumak

lactosevrij, veganistisch
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, feestdagen, feestelijk, herfst | midden-oosters | lactosevrij, vegan
Top de vegan pilav met crunchy gefrituurde sjalotjes en geroosterde bloemkool. Voor het recept gebruiken we baharat: een specerijenmengsel uit het Midden-Oosten. Sumak is poeder gemaakt van gedroogde mediterrane zuurbes.
Kooktijd1 hour
oven30 minutes
Totale tijd1 hour 30 minutes

Ingrediënten

  • ½ bloemkool, in grote roosjes verdeeld
  • ± 120 ml olijfolie, om in te bakken
  • 2 tl baharat*
  • 3 sjalotten in dunne ringen
  • 2 uien, in dunne ringen
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 90 g tomatenpuree
  • 250 g kerstomaatjes
  • ½ tl sumak*
  • ½ tl chilivlokken
  • 1 kaneelstokje
  • sap en rasp van 1 biocitroen
  • 400 g basmatirijst
  • 600 ml vegan groentebouillon
  • fijngesneden munt, peterselie en dille, voor erover
  • knoflooksaus, gepekelde groene pepers en augurken, voor erbij

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de bloemkool op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met 4 el olijfolie. Bestrooi ze met baharat en rooster ze in ± 30 min.goudbruin en met lichte schroeiplekjes.
  • Schenk intussen een bodempje olie van 3 cm in een middelgrote pan en doe de sjalotten in de koude olie. Bak ze onder regelmatig omscheppen op halfhoog vuur in 12-15 min. goudbruin en krokant. Schep ze met een schuimspaan op een met keukenpapier bekleed bord, bestrooi ze met wat zout en peper en laat afkoelen.
  • Verhit 4 el olijfolie in een grote pan op halfhoog vuur. Schep hierin de uienringen met een flinke snuf zout ± 20 min. om tot ze licht kleuren. Voeg de knoflook toe en bak ± 1 min. mee. Voeg de tomatenpuree toe en schep de uienringen nog 2 min. om tot ze lichtbruin karamelliseren.
  • Voeg de kerstomaatjes, de rest van de baharat, sumak, chilivlokken, het kaneelstokje, de citroenzest, rijst en bouillon toe en schep alles om. Breng de bouillon aan de kook. Kook de rijst op zo laag mogelijk vuur afgedekt 35 min., zodat alle vloeistof wordt opgenomen zonder de deksel eraf te halen. Draai het vuur uit en laat de rijst nog 10 min. rusten met de deksel op de pan. Schep de rijst luchtig om met een vork en voeg zout, peper en citroensap naar smaak toe. Schep de geroosterde bloemkool erdoor.
  • Bestrooi de pilav met munt, peterselie en dille en serveer met de knoflooksaus, krokante uienringen, pepers en augurken.

Voedingswaarde

calorieën: 851kcal
eiwit: 17g
vet: 45g
koolhydraten: 87g
auteur: delicious.
Recept: Phoebe Wood
Fotografie: Chris Court
Styling: Kirsten Jenkins
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook deze vegan nasi goreng!