vegetarisch
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
zomer, zomers |
internationaal |
vegetarisch
hoofd, hoofdgerecht |
zomer, zomers |
internationaal |
vegetarisch
Steek de houtskool aan voor onze geweldige vega bbq. Zelfs de grootste vleeseter gaat om voor onze ‘shoarmaspies’. Buiten koken is heel fijn, maar alles kan eventueel ook binnen in de grillpan.
Kookgerei
-
8 metalen spiesen
Ingrediënten
- 300 g shiitake, in plakjes van ½ cm dik
- 500 g koningsoesterzwammen*, in plakjes van ½ cm dik
- 3 el rodewijnazijn
- 2 tl gerookte-paprikapoeder, pimentón
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 el citroensap
- 1 el ahornsiroop
- 1 el sumak
- 1 tl gedroogde munt
- 1 tl zeezoutvlokken
- 4 el extra vergine olijfolie
- 220 g hummus, naturel
- 120 g gemarineerde feta, uitgelekt
- 4 kleine Libanese platbroden
- 4 el fijngesneden peterselie
- 6 radijsjes, in dunne plakjes
- zoetzure jalapeñopepers, voor erbij
Instructies
-
Steek de shiitakes en oesterzwammen om en om aan de spiesen en leg ze in een schaal. Meng in een kom de azijn, het paprikapoeder, de komijn, koriander, knoflook, het citroensap, de ahornsiroop en wat zout en peper. Schenk deze marinade uit over de paddenstoelen en laat 15 min. intrekken. Keer regelmatig.
-
Meng in een kleine kom de sumak, gedroogde munt en 1 tl zeezoutvlokken.
-
Maak de bbq aan of verhit een grillpan op matig vuur. Kwast de paddenstoelen in met 1 el olie en gril de spiesjes met enkele tegelijk 6 min. per kant of tot ze gaar en karamelbruin zijn; kwast ze tussentijds in met nog wat marinade.
-
Pureer intussen de hummus met de helft van de feta in de keukenmachine.Bestrijk het platbrood met de rest van de olie en gril ze 30 sec. per kant. Spreid dehummus uit over een schaal, leg het platbrood erbij en bestrooi met fijngesneden peterselie. Serveer met de paddenstoelen-spiesen, radijsjes, jalapeñopepers en het sumakzout.
Voedingswaarde
calorieën: 472kcal
eiwit: 15g
vet: 32g
koolhydraten: 26g
* Koningsoesterzwammen zijn bij goed gesorteerde groentewinkels en sommige supermarkten te koop. Neem evt. gewone oesterzwammen.
Recept: Jessica Brook
Fotografie: Anson Smart
Styling: Kirsten Jenkins
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!