Vanillepuddinkjes met warme vijgen en chocolade

Vanillepuddinkjes met warme vijgen en chocolade

aantal 4 | nagerecht | kerst | |
Als je een waardige afsluiter van een diner zoekt, ga je voor deze vanillepuddinkjes met warme vijgen en chocolade. Succes gegarandeerd.
Ook lekker: griesmeelpudding met bramensaus.
Voorbereiding25 minutes
Kooktijd10 minutes
Totale tijd35 minutes

Ingrediënten

  • 12 verse vijgen gehalveerd
  • 40 g pure chocolade in kleine stukjes

wijnsaus

  • 250 ml rode wijn
  • 6 kruidnagels
  • 1 vanillestokje merg eruit geschraapt
  • 4 steranijs
  • 2 kaneelstokjes
  • 75 g suiker

puddinkjes

  • 600 ml volle melk
  • 1 vanillestokje merg eruit geschraapt
  • 60 g suiker
  • 4 eierdooiers
  • 2 el maïzena gezeefd
  • ook nodig: 4 vormpjes van minimaal 175 ml inhoud omgespoeld met koud water

Instructies

  • Verwarm voor de puddinkjes 400 ml van de melk met het vanillemerg en –stokje in een steelpan en breng tegen de kook aan. Laat de melk zachtjes 20 min. trekken.
  • Meng in een kom de suiker, eierdooiers, maïzena, een snuf zout en de rest van de melk tot een glad mengsel.
  • Haal het vanillestokje uit de warme melk. Giet een deel van de warme melk al roerend bij het dooiermengsel in de kom, zodat het wat warm wordt. Giet dit verwarmde mengsel bij de rest van de warme melk in de pan en breng onder voortdurend roeren weer tot net onder kookpunt. Neem, zodra het een dikke vla wordt van het vuur en laat onder regelmatig roeren, om vel te voorkomen, een stuk afkoelen. Spoel de vormpjes om met water en verdeel de dikke vla over de vormpjes. Dek elk vormpje af met plasticfolie en laat geheel afkoelen en opstijven in de koelkast.
  • Breng ondertussen voor de wijnsaus alle ingrediënten in een pan aan de kook en laat inkoken totdat je 180 ml vocht over hebt. Leg de vijgen erin en laat nog 10-15 min. heel zachtjes koken, roer voorzichtig regelmatig zodat de vijgen iets garen en zachter worden. Haal de vijgen eruit en leg even apart. Voeg de chocolade toe en laat smelten. Leg de vijgen weer in de saus en laat volledig afkoelen. Zet de saus afgedekt weg tot gebruik.
  • Verwarm de chocolade-vijgensaus zachtjes onder regelmatig roeren. Laat het niet meer koken.
  • Stort de puddinkjes voorzichtig op bordjes en schep er wat van de saus bij. Geef de rest van de saus er apart bij.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Recept: Kirsten Eckhart. Productie en tips: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!