aantal 6 |
lunchgerecht |
najaar |
frans |
Ui krijgt meestal een bescheiden bijrol in gerechten, maar is onmisbaar voor specifieke extra smaak, vind delicious.friend Kirsten. Met deze uiencake met basilicum en brie laat ze zien dat uien juist schitteren, net als vaak in de Franse keuken gebeurt.
Ingrediënten
- 250 g bakmeel zelfrijzend, gezeefd + extra voor de brie
- 3 eieren losgeklopt
- 125 ml karnemelk
- 1 bos basilicum ± 40 blaadjes
- 50 g boter gesmolten
- 150 g uien fijngesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 175 g boerenbrie rijp, (brie de Meaux*)
- voor erbij: mangochutney
- ook nodig: patévorm of cakevorm van 1¼ l inhoud ingevet en met bakpapier bekleed
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Meng het bakmeel goed met de eieren en 50 ml van de karnemelk tot een dik mengsel. Roer de rest van de karnemelk erdoor. Snijd de helft van de basilicumblaadjes heel fijn en voeg met de iets afgekoelde boter, uien en knoflook toe en meng goed. Breng op smaak met zout en peper. Het moet een dik schepbaar beslag zijn.
- Bestuif de plakjes brie met wat bakmeel en klop het teveel eraf.
- Schep de helft van het beslag in de vorm, strijk glad en beleg met de plakjes brie. Verdeel de basilicumblaadjes erover en schep de rest van het beslag erop. Strijk glad. Bak de cake 70-80 min. in het midden van de oven en temper na 10 min. de temperatuur naar 180°C. Een satéprikker die je er in het midden insteekt, moet er droog uitkomen. Stort de cake voorzichtig op een rooster en laat iets afkoelen.
- Serveer de cake warm, in plakjes en geef er wat chutney bij.
Voedingswaarde
* Boerenbrie of brie de Meaux is een beschermde soortnaam en wordt van rauwe melk gemaakt.
Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Foodstyling: Jacqueline Pietrowski. Recept: Kirsten Eckhart
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!