Onze favoriete Britse celebrity chef komt met een nieuw boek! Al jaren zet Jamie Oliver zich in voor gezondere schoolmaaltijden en minder kinderobesitas, en nu trekt hij die missie breder: iedereen leren gezond én lekker te koken.
Voor jezelf zorgen begint met goed eten. In Eet jezelf gezond vind je 120 makkelijke – en onweerstaanbaar lekkere – recepten van Jamie die je energie geven, je verzadigen, voeden en je weer laten opleven.
Het draait allemaal om wat je wél kunt eten, niet om wat je moet laten. Jamie’s manier van gezond eten is vrolijk, gul en zó lekker dat je er steeds opnieuw naar zult grijpen. Voor het eerst opent het boek met een maaltijdplan van twee weken voor een healthy kickstart. Bovendien zorgen 50 slimme trucjes ervoor dat gezonde keuzes altijd de makkelijkste keuzes zijn.
Het boek is te vinden in de winkels vanaf 11 september. Je kan het online vinden bij bol.com of in boekenwinkels, zoals bij Atheneum Scheltema.

Traybake met gehaktballetjes uit Eet jezelf gezond van Jamie Oliver
aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks | internationaal |
Met gehaktballetjes een extra portie bonen binnenkrijgen, da’s een zalige en voedzame hack. Liever vega? In plaats van runder- of varkensgehakt kan je ook heel goed vegetarisch gehakt gebruiken.
Ingrediënten
- 1 grote venkelknol (320 g)
- 2 rode uien (320 g)
- 4 wortels (320 g)
- 400 g cannellinibonen uit blik
- 400 g runder- of varkensgehakt
- 1 tl gedroogde oregano
- 800 g pruimtomaten uit blik
- 460 g geroosterde rode paprika uit een pot
- 1 citroen
- 50 g feta
- olijfolie
- optioneel: extra vierge olijfolie
Instructies
- Verhit de oven tot 200 °C. Maak de venkelknol schoon, houd de topjes apart, pel de uien, snijd ze in partjes en leg ze op een diepe bakplaat van 30 x 40 cm. Pel, halveer en doe de wortels erbij. Maak de groenten aan met 1 eetlepel olijfolie en een flinke snuf zeezout en zwarte peper, en rooster ze 40 minuten.
- Giet intussen de bonen af en pulseer ze een paar keer in een keukenmachine. Doe het gehakt en de oregano erbij, voeg peper en zout toe en pulseer ze net door elkaar. Verdeel het mengsel met schone, vochtige handen in twaalf porties, draai er balletjes van, leg ze met 2 eetlepels olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig-hoog vuur en keer ze regelmatig tot ze rondom goudbruin zijn.
- Giet de tomaten en paprika’s met vocht en al in de keukenmachine (schoonmaken is niet nodig). Rasp de citroenschil in een schaaltje, knijp het sap uit boven de machine, voeg naar smaak peper en zout toe en mix alles glad.
- Haal de bakplaat uit de oven, giet de saus over de groenten, leg de goudbruine gehaktballetjes in de saus en zet ze nog 20 minuten terug in de oven.
- Verkruimel voor het serveren de feta erover, bestrooi met de apart gehouden citroenschil en venkeltopjes, en sprenkel er als je wil een beetje extra vierge olijfolie over. Heerlijk op zich, of met volkorentoast, couscous, rijst of spaghetti.
Voedingswaarde
- calorieën: 441 kcal
- eiwit: 33 g
- vet: 18.1 g
- koolhydraten: 36.4 g
VEGGIE LOVE : In plaats van runder- of varkensgehakt- kan je ook heel goed vegetarisch gehakt gebruiken.
Recept: Jamie Oliver, Fotografie: David Loftus.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: dit zijn wereldwijd de 10 populairste recepten van Jamie Oliver – en wil je zelf proberen