aantal 4 |
hoofdgerecht |
familietijd |
frans |
De eenvoud van de Parijse bistro thuis? Maak eens tournedos met verrukkelijke beurre café de Paris. Bistro-kleedje op tafel, Franse chansons aan, mooie Franse wijn in het glas….je waant je direct in Parijs!
Ingrediënten
frituurolie
- 25 g roomboter
- 4 tournedos kamertemperatuur
- 750 g frites Frans, koelvers of diepvries
- 1 el wijnazijn rood
- 1 tl mosterd Franse
- 3 el olijfolie extra vierge
- 300 g slamelange
beurre café de Paris
- 1 el tomatenketchup
- 2 ansjovisfilets fijngesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl Provençaalse kruiden gedroogd
- 100 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
Instructies
- Prak voor de café de Paris-boter alle smaakmakers in een diep bord met een vork door de zachte boter. Breng op smaak met zout en peper (of een paar druppels worcestersaus of tabasco) en zet in de koelkast (zie tip rolletje boter).
- Verhit de olie om te frituren.
- Verhit de boter in een koekenpan met dikke bodem. Bestrooi de tournedos met zout en peper en bak ze, als het schuim net is weggetrokken, in de boter in 2-3 min. per kant bruin en vanbinnen rosé of naar wens gaar. Verpak het vlees losjes in aluminiumfolie en laat rusten op een plank.
- Bak de frites in de olie goudgeel en krokant.
- Klop in een (sla)schaal een vinaigrette van de wijnazijn, de mosterd en de extra vierge olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Hussel de slamelange door de vinaigrette en verdeel over 4 schaaltjes.
- Verdeel de tournedos over 4 planken (of borden). Leg er een plakje café de paris-boter op. Zet de frites en de salade bij het vlees op de plank en serveer.
Voedingswaarde
Rolletje boter
Van origine heeft deze boterklassieker meer dan 20 ingrediënten! Lekker, maar met een handvol smaakmakers kom je op een doordeweekse dag ook een heel eind. Vorm de boter met behulp van een stuk plasticfolie tot een rolletje, koel het goed en serveer in plakjes gesneden bij de tournedos.
Recept: Janneke Philippi. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Jet Krings. Foodstyling: Bart Stuart
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!