aantal 6 | bijgerecht, lunch, lunchgerecht | doordeweeks, weekend, zomer | italiaans |
Met brood geef je elk gerecht meer structuur en body, denk aan zo’n lekkere Toscaanse broodsalade met vijgen! Gooi brood dus niet weg, maar geef het – no waste! – een nieuwe bestemming.
Ingrediënten
- 5 sneetjes rozijnenbrood van enkele dagen oud
- 75 g gezouten boter op kamertemperatuur
- 500 g vijgen gehalveerd
- 2 tl olijfolie + extra om mee te sprenkelen
- 1 krop radicchio of roodlof blaadjes losgemaakt, in stukjes gescheurd
- 2 takjes kervel blaadjes geplukt
- 100 g gorgonzola dolce*
- 100 g rauwe ham in plakjes
Vinaigrette
- 3 el sherry-azijn
- 3 el vloeibare honing
- 1 el fijngesneden kervel
Instructies
- 1 Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Besmeer de sneetjes brood dik met de boter. Scheur het brood in 2 cm-stukken. Leg ze op de geprepareerde bakplaat, leg de helft van de vijgen eromheen en verdeel hierover eventueel de overgebleven boter in vlokjes. Besprenkel met 2 tl olijfolie en bestrooi met zoutvlokken en versgemalen zwarte peper. Rooster ± 20 min. tot het brood goudbruin is en de vijgen zacht zijn. Keer de broodblokjes halverwege. Laat wat afkoelen.
- 2 Meng de ingrediënten voor de vinaigrette in een kom en voeg zout en peper naar smaak toe.
- 3 Leg de radicchio met de geroosterde en verse vijgen en de broodblokjes op een schaal en sprenkel de helft van de vinaigrette erover. Bestrooi met kervel, verbrokkel de kaas erover en drapeer de plakjes ham erop. Besprenkel met nog wat olie en bestrooi met zout en peper. Serveer direct en geef de rest van de vinaigrette erbij.
Voedingswaarde
- calorieën: 386 kcal
- eiwit: 11 g
- vet: 20 g
- koolhydraten: 40 g
Of neem evt. zachte geitenkaas.
RECEPTEN ALICE ZASLAVSKY, FOTOGRAFIE CHRIS COURT, STYLING KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: bieten-tomatensalade met chorizo, kikkererwten en grapefruit