Aan een goede homemade soep met ballen kan zelfs de beste chef nog een puntje zuigen. Bomvol groenten, zoete tomaten en een gulle scheut slagroom – precies zoals een goede groentesoep met balletjes hoort te zijn. Wie zegt dat comfortfood geen lef mag hebben?
De lekkerste gehaktballetjes voor in de groentesoep maak je met half-om-half gehakt. Dat zorgt voor een volle, romige bite. Je kan er eventueel wat paneermeel doorheen kneden, evenals een eitje, fijngehakte peterselie, peper, zout en een snufje nootmuskaat (of ga voor een shortcut en voeg gehaktkruiden toe).
Kneed het mengsel kort zodat de balletjes mals blijven en rol ze klein en gelijkmatig. Laat ze rustig garen in de hete bouillon, zodat ze hun smaak afgeven zonder droog te worden. Zo krijg je sappige, kruidige gehaktballetjes voor in de groentesoep.
Groentesoep met balletjes en tomaten
aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks | hollands |
Met Hollandse klassiekers is niks mis vinden wij. Iedereen houdt van soep met ballen, sterker nog groentesoep met ballen is de meest gegeten soep in Nederland.
Ingrediënten
- 300 g half-om-half gehakt
- ½ zakje (of 1) gehaktkruiden
- 40 g boter
- 1 ui, gesneden
- 30 g bloem
- 1 groot blikje tomatenpuree
- 1 blik tomaatblokjes, à 400 g
- 2 vleesbouillontabletten
- 1 pakje soepgroente ± 600 g, klein gesneden
- 100 ml slagroom
Instructies
- Verwarm de boter in een soeppan en fruit de uitjes zachtjes glazig in 5 min. Voeg de bloem toe, laat opnemen door de boter en al roerend even garen. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak zachtjes 1 min. mee. Voeg op halfhoog vuur in delen 1 liter koud water toe en roer steeds eerst de saus glad voordat je nieuw water toevoegt (dat voorkomt dat er klontjes komen).
- Voeg de tomaatblokjes met vocht, de bouillontabletten, gehaktballetjes en soepgroente toe en laat de groentesoep onder af en toe roeren 10-15 min. zacht koken. Breng op smaak met zout en peper en serveer in kommen. Roer de room erdoor. Lekker met boerenbrood of vloerbrood.
Voedingswaarde
- calorieën: 480 kcal
- eiwit: 19 g
- vet: 36 g
- koolhydraten: 20 g
Recept: Trudelies Schouten. Bereiding: Bart Stuart. Fotografie: Rob van der Vet. Styling: Jan-Willem van Riel
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Ook lekker: tomatensoep met geroosterde paprika en knoflookciabatta