aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, weekend |
frans |
De tartiflette is een klassiek gerecht uit het Franse Haute-Savoie. Deze winterse maaltijd maak je met kaas, aardappels, spek en witte wijn. Nog meer zin in aardappel? Maak dan deze aardappelgratin met bleekselderij.
Ingrediënten
- 1½ kg kleine bloemige aardappels
- 300 g spek of bacon, in reepjes
- 3 grote sjalotten in dunne ringen
- 2 tenen knoflook geperst
- 2 takjes tijm blaadjes
- 80 ml droge witte wijn
- 4 el crème fraîche of zure room
- 3 el platte peterselie fijngesneden
- 250 g reblochon of camembert
- ook nodig: ovenschaal ingevet, van 20×30 cm
Instructies
- Kook de aardappels in een laagje licht gezouten water in 20-25 min. gaar. Giet ze af, laat ze iets afkoelen en snijd ze in dikke plakken.
- Verwarm intussen de oven voor op 190ºC. Bak de spekjes in een koekenpan op matig vuur ± 3 min. of tot het vet smelt. Doe de sjalotten erbij en bak ze al omscheppend 5 min. mee zonder ze te laten kleuren. Voeg de knoflook en tijm toe aan het spekmengsel en bak 1 min. tot de aroma’s vrijkomen. Schenk de wijn erbij, breng aan de kook en neem van het vuur.
- Voeg de crème fraîche, peterselie en wat zout en peper toe en schep voorzichtig de aardappelplakjes erdoor. Schep het mengsel in de ovenschaal. Snijd het kaasje horizontaal doormidden zodat je twee schijfjes krijgt en snijd elk schijfje doormidden in twee halve-maantjes. Verdeel de kaashalvemaantjes over de aardappels en zet 25 min. in de oven, of tot de kaas gesmolten is. Serveer direct.
Voedingswaarde
Recept en bereiding: Valli Little, Sarah Randall en Mickael Weiss. Fotografie: Andy Lewis, Brett Stevens, Berni Smitthies. Styling: David Morgan. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!