Een droomplek in de Périgord Noir, ontdekt door een Nederlands duo. En nu ook voor jou als je op zoek bent naar een charmante locatie om te logeren én te eten.
In het juni-nummer van delicious. delen we de lievelingsrecepten van Hans en Yasmine, zoals hun dumplings met erwtjes en kastanjechampignons, koude cantaloupe-soep en gekonfijte aubergine. Sluit de maaltijd op deze Franse idylle af met aardbei-tartelettes:
Aardbei-tartelette met dragonhangop
aantal 8 |
dessert, nagerecht |
|
frans |
In het hart van de sprookjesachtige Périgord Noir vonden Hans en Yasmine Petite Vallée, een prachtige vallei waar ze met de verse groenten en fruit uit de permacultuurtuin een menu koken voor hun gasten. Alleen al voor deze tartelettes wil je erheen!
Kookgerei
- ook nodig: standmixer met deeghaak, keukenmachine, spuitzak, 4 tarteletteringen van 6 cm
Ingrediënten
- 90 g boter
- 45 g poedersuiker
- 1/2 ei, losgeklopt
- 150 g bloem + extra om mee te bestuiven
- 20 g amandelmeel
- rasp van 1 biocitroen
- verse aardbeien, voor erop
- blaadjes dragon en/of eetbare bloemen, voor erover
dragonhangop
- 100 ml slagroom
- 2 el gedroogde dragon
- 200 g volle yoghurt
- 1 tl poedersuiker
frangipane
- 100 g hazelnoten
- 100 g kristalsuiker
- rasp en sap van 1 biocitroen
- 1/2 ei
- 50 g boter
aardbeicompote*
- 100 g verse aardbeien schoongemaakt, in blokjes
- rasp van 1/2 biocitroen
- 1 el vlierbloesemsiroop
Instructies
- Start een dag eerder met de dragonhangop. Verwarm de slagroom in een steelpan tot hij warm is. Voeg de dragon toe en laat dit een nacht trekken in de koelkast. Doe tegelijkertijd de yoghurt in een met theedoek beklede zeef en hang boven een kom. Zet een nacht in de koelkast om uit te lekken.
- Zeef de volgende dag de dragon uit de slagroom. Klop de slagroom samen met de tl poedersuiker lobbig en meng de slagroom met de uitgelekte yoghurt. Zet koud weg tot gebruik.
- Meng de 90 g boter met de 45 g poedersuiker met de standmixer met deeghaak. Voeg het ei toe en als dat is opgenomen, voeg je de bloem, het amandelmeel, de citroenrasp en 2 tl zout toe. Meng tot deeg, verpak in plasticfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.
- Mix intussen voor de hazelnootfrangipane de hazelnoten met de kristalsuiker in de keukenmachine tot pasta. Voeg de citroenrasp, het -sap, 1⁄2 ei en de 50 g boter toe en mix nogmaals tot gladde pasta. Doe de frangipane in de spuitzak.
- Verwarm de oven voor op 170°C. Rol het tartelettedeeg tussen 2 met bloem bestoven vellen bakpapier uit tot een lap van 3 mm dik. Steek het deeg uit in cirkels die iets groter zijn dan je bakvormpjes en bekleed de tartelette- ringen met het deeg. Snijd het overhangende deeg netjes bij. Bewaar de rest van het deeg. Verdeel de frangipane over de bodems van de tartelettes en bak ze 20 min. in de oven.
- Maak intussen de aardbeicompote. Meng de aardbeien met de citroenrasp en vlierbloesemsiroop. Laat dit 30 min. staan.
- Vul de tartelette met de aardbeicompote. Leg de aardbeien op de compote en snijd de tartelette dan met een scherp mes doormidden. Leg een halve tartelette op een bord en schep voor het serveren een canelle dragonhangop op het bord met een lepel en plaats op de crumble naast de tartelette.
Voedingswaarde
calorieën: 461kcal
eiwit: 8g
vet: 30g
koolhydraten: 39g
*Je kan de aardbeicompote ook vervangen door kant-en-klare aardbeienjam van topkwaliteit.
RECEPTEN: HANS DE VRIES | FOTOGRAFIE: ROLINDA WINDHORST | STYLING: YASMIN HAVERS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Nog meer recepten met aardbeien: 28x zomerse recepten met aardbeien