aantal 10 |
zoet |
weekend |
frans |
Een tarte tropézienne bevat oorspronkelijk geen fruit, maar de frambozen maken deze taart extra fris en fruitig. Ook lekker met aardbeien of gekonfijte rabarber!
Ingrediënten
- 500 g bloem
- 2 eieren + 1 eidooier om te bestrijken
- 50 g suiker
- 1 zakje gedroogde gist 7-11 g
- 200 ml melk lauwwarm
- 150 boter op kamertemperatuur
- 1-1½ el grein- of parelsuiker*
- springvorm of lage taartvorm met rechte wand van 24 cm Øingevet
dikke custardroom
- 425 ml melk
- 150 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 5 eidooiers
- 35 g bloem gezeefd
- 150 ml slagroom
- 250 g frambozen
- poedersuiker om te bestrooien
Instructies
- Kneed voor het deeg in de keukenmachine of met de mixer met deeghaken een soepel deeg van de bloem, 2 eieren, de suiker, gist, melk en een flinke snuf zout. Voeg de boter in kleine porties toe en kneed tot een soepel deeg; voeg wat extra bloem toe als het deeg plakt. Laat het deeg onder een schone theedoek op kamertemperatuur 45 min. rijzen.
- Druk het deeg passend uit in de taartvorm. Bestrijk met losgeklopte eidooier en bestrooi met de greinsuiker. Laat het taartdeeg afgedekt nogmaals 45 min. rijzen.
- Verwarm intussen voor de custardroom de melk met 75 g van de suiker en laat de suiker oplossen. Klop de eidooiers los met 50 g suiker en de bloem. Schenk een scheut melk bij het eimengsel, klop los en schenk het eimengsel terug bij de warme melk. Laat de melk op laag vuur zachtjes kokend en al kloppend met een garde in 5 min. binden tot een dikke, gebonden saus.
- Neem de gele room van het vuur en laat afgedekt met plasticfolie tot kamertemperatuur afkoelen. Klop regelmatig met een garde goed door. Je kunt de room ook heel snel koud kloppen met de kom in een bak ijswater.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de taartbodem in de voorverwarmde oven in 20 min. goudbruin en gaar. Neem de taart uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster.
- Klop de slagroom met de laatste 25 g suiker bijna stijf. Schep de slagroom door de gele room en schep in een spuitzak.
- Snijd de taartbodem horizontaal door. Spuit de room in toefjes op de onderste helft van de deegbodem. Verdeel de frambozen over de room. Dek af met de bovenste taarthelft en bestrooi dun met poedersuiker.
Voedingswaarde
* Grein- of parelsuiker koop je gemakkelijk online of bij delicatessenzaken.
Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!