Tarte tatin met appels, rozijnen en sinaasappellikeur

Tarte tatin met appels, rozijnen en sinaasappellikeur

aantal 8 | nagerecht | kerst, weekend | frans |
Probeer deze heerlijke warme tarte tatin met gele rozijnen, appels & sinaasappellikeur. De echte klassieker, maar dan met een frisse hint van citrus. Hij smaakt net zo lekker als dat ‘ie eruit ziet!
Kooktijd30 minutes
Oven/wellen45 minutes
Totale tijd1 hour 15 minutes

Ingrediënten

  • 80 g rozijnen geel
  • 80 ml sinaasappellikeur slijter
  • 1 sinaasappel bio, rasp
  • 100 g kristalsuiker fijn
  • 20 g boter in blokjes
  • 4 handappels bijv. braeburn, ongeschild, uitgeboord, elk in acht partjes gesneden
  • 375 g bladerdeeg
  • bloem om te bestuiven
  • voor erbij: slagroom crème fraîche of ijs
  • ook nodig: bakvorm zie tip onderaan het recept

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Verwarm in een kleine steelpan met deksel de rozijnen, likeur en sinaasappelrasp op matig vuur tot het kookpunt en laat een paar min. koken. De likeur kan vlam vatten, houd daarom het deksel bij de hand en dek de pan af om de vlammen te doven. Neem van het vuur en laat de rozijnen 15 min. wellen in de likeur.
  • Verwarm de suiker in de vorm (of pan, zie tip) op laag vuur. Schud de pan af en toe zodat de suiker gelijkmatig smelt. Laat de suiker in 5-8 min. roodbruin karamelliseren en houd hem daarbij goed in de gaten, zodat hij niet verbrandt en bitter wordt.
  • Leg de boterblokjes en appelpartjes in de bakvorm zodra de suiker de gewenste kleur heeft gekregen, zonder te roeren of te schudden. Sprenkel de likeur met de rozijnen erover. Neem de bakvorm van het vuur.
  • Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap en snijd er langs een bord een cirkel van 26 cm Ø uit. Dek de vulling af met de deeglap en stop hem losjes in langs de rand.
  • Bak de tarte tatin ± 30 min. tot het deeg goudbruin en knapperig is en de appels gaar zijn. Laat de tatin 5 min. rusten en stort hem omgekeerd op een schaal. Serveer met slagroom, crème fraîche of ijs.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Tip: deze tarte tatin kun je het beste bakken in een speciale tatinvorm van 23 cm Ø (te koop bij kookwinkels) of in een ovenbestendige koekenpan van 24 cm Ø (bovenrand), 5 cm diep en ± 1,5 l inhoud. De steel van de koekenpan wordt in de oven zeer heet, dus gebruik een ovenhandschoen!
Recept en bereiding: Lottie Covell. Fotografie: Charlie Richards. Styling: Moran Farquhar. Bewerking: Dosia Brewer
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!