aantal 4 |
hoofdgerecht |
weekend |
frans |
Een plat brooddeeg belegd met crème fraiche, zalm en gruyère. Simpel, weinig ingrediënten en een feestelijk resultaat. Ook ideaal om te serveren als hartig hapje bij de borrel.
Ingrediënten
- 500 g bloem gezeefd
- 1 zakje gist gedroogd, ongeveer 7 g
- 4 el olijfolie
- 800 g uien in halve ringen
- 250 crème fraîche
- 150 ml volle kwark
- 300 g gerookte zalm in brede repen
- 1-2 el kervel grof gesneden
Instructies
- Kneed met de mixer met deeghaken of in de keukenmachine een soepel deeg van de bloem, de gist, 2 el olijfolie, een flinke snuf zout en 275 ml lauwwarm water. Vorm tot een bal en laat onder een schone theedoek op kamertemperatuur 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220°C. Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie. Smoor hierin de uienringen in 10-15 min. zacht en lichtbruin. Meng de crème fraîche met de kwark.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en vorm er ballen van. Rol elke deegbal op een royaal met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 2 mm dikte. Keer ze tijdens het uitrollen vaak, dan gaat het uitrollen gemakkelijker.
- Bestrooi 2 bakplaten met een beetje bloem of beleg met bakpapier en verdeel de deegbodems erover. Verdeel het roommengsel en de uien over de bodems. Bestrooi met peper en evt. een beetje zout.
- Bak de tarte flambée in de voorverwarmde oven in ± 15 min. goudbruin en gaar. Beleg ze uit de oven met de zalmrepen en bestrooi met de verse kruiden.
Voedingswaarde
Recept: Janneke Philippi. Fotografie: Saskia van Osna brugge. Styling: Jet Krings
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!