aantal |
zoet |
weekend |
frans |
Waar in Frankrijk speelt de appel de meest prominente rol? Boomgaarden vol met appels, op het menu klassiekers met pommes – zoals deze ouderwets lekkere tarte – en een overvloed aan cider en calvados in de winkels. Allemaal te vinden in Normandië, natuurlijk.
Ingrediënten
deeg
- 135 g boter
- 150 g suiker
- 2 eieren m
- 300 g bloem gezeefd
- 1 tl citroenrasp
vulling
- 1,2 kg appels elstar, jonagold of goudrenetten
- 50 g suiker
- 2 el citroensap
- 70 g boter of margarine
- 75 ml calvados*
- 250 ml crème fraîche
- extra nodig: springvorm met iets hogere rand van 24 cm ø, ingevet
Instructies
- Klop de boter en suiker met de mixer tot een mooie, zachte crème. Voeg één voor één de eieren toe en blijf kloppen totdat het ei geheel door het botermengsel is opgenomen. Voeg in delen de bloem en het citroenrasp toe en roer het deeg glad. Laat het deeg, verpakt in huishoudfolie,± 45 min. rusten in de koelkast.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis. Hak 1/3 deel grof en kook dit met 25 g suiker, het citroensap en de 70 g boter in ± 15 min. op laag vuur tot een compote. Snijd de rest van de appels in mooie parten. Verwarm de oven voor op 180°C.
- Druk het deeg gelijkmatig in de vorm uit. Schep de compote erin en verdeel de parten appel er cirkelvormig over. Strooi de rest van de suiker erover. Bak de taart in ± 45-50 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
- Zet de taart naast het fornuis. Zet de afzuigkap af. Verwarm de calvados in een grote soeplepel boven een gasvlam. Houd de lepel een klein beetje schuin, zodat de vlam in de calvados kan slaan en giet de brandende calvados over de taart. Snijd de tarte in punten en serveer met een flinke schep crème fraîche.
Voedingswaarde
calorieën: 350kcal
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!