Voorkeur: vegetarisch
aantal 4 | lunch, lunchgerecht, ontbijt, ontbijtgerecht | doordeweeks, lente, weekend | mexicaans, zuid-amerikaans | vegetarisch
In het boek is dit recept ondergebracht bij de ontbijtgerechten, maar het is een lekkere aanvulling op élke maaltijd, op elk moment van de dag. Zonder tortilla’s is het bijvoorbeeld een heerlijk bijgerecht bij Mexicaans eten. Als je niet van scherp houdt, kun je de chilipeper weglaten, maar ik raad je aan om in elk geval een beetje toe te voegen; dat komt de smaak van het gerecht ten goede.
Ingrediënten
- ± 300 g kerstomaten, 1 bakje
- 100 ml olijfolie
- ¼ tl zeezout of flake zout
- Zwarte peper, versgemalen
- 500 g nieuwe aardappels
- 2 el plantaardige olie
- ½ rode ui, fijngehakt
- 3 el peterselie, fijngehakt
- 1 rode chilipeper, zonder zaadlijsten, in dunne ringetjes of fijngehakt
- 8-12 bloem- of maïstortilla’s, verwarmd
- 15 basilicumblaadjes, gehakt
- 125 g belegen Goudse kaas of cheddar, in blokjes
- 2 avocado’s, zonder pit en schil, in blokjes of plakjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de tomaten in een mengkom, voeg wat olijfolie toe en meng goed. Verdeel de tomaten over een bakplaat, bestrooi ze met het flake salt en peper en rooster ze 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze zacht zijn.
- Doe de aardappels met 1½ liter kokend water in een pan en kook ze ± 15 minuten. Haal de pan van het vuur, giet de aardappels af en laat ze afkoelen. Snijd de aardappels doormidden en elke helft in dunne plakjes.
- Zet de koekenpan op hoog vuur, voeg de olie toe en voeg zodra die heet is de plakjes aardappel toe. Bak ze voorzichtig 2-3 minuten tot ze beginnen te kleuren. Voeg de rode ui, peterselie, eventueel chilipeper, wat witte peper en zout toe en bak alles nog ± 1 minuut.
- Leg de tomaten op een ondiepe schaal en bestrooi ze met de gehakte basilicumblaadjes. Schep het aardappelmengsel op de tortilla’s en garneer met de blokjes kaas, avocado en de geroosterde kerstomaten.
Voedingswaarde
- calorieën: 669 kcal
- eiwit: 13 g
- vet: 47 g
- koolhydraten: 44 g
TACO’S Het ultieme Mexicaanse streetfood, Felipe Fuentes Cruz & Ben Fordham, Veltman Uitgevers, € 20
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!