aantal 4 |
hoofdgerecht |
zomer |
|
Tabouleh is een simpel gerecht, verfrissend en licht, dus perfect om buiten te eten op een warme zomeravond.
Ingrediënten
- 500 g garnalen grote, schoongemaakt, evt. staarten eraan laten
- 140 g bulghur fijn
- 3 tomaten rijp
- 1 komkommer
- 100 g lente-uitjes fijngesneden
- 15 g munt vers, fijngesneden
- 70 g olijven zwart, zonder pit, in stukjes
- 1 bosje (90 g) bladpeterselie vers, blaadjes fijngesneden
- 2 citroenen in partjes
- extra nodig: 4-6 vormpjes of kookringen 8-10 cm Ø
pittig-kruidige marinade
- 80 ml olijfolie
- 3 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 citroen sap
- 1 tl chilipepervlokken
- 1 tl oregano fijngesneden, vers
- 1 el koriander fijngesneden, vers
- 2 el peterselie fijngesneden, vers
knoflookcitroendressing
- 80 ml olijfolie
- 80 ml citroensap
- 1 teen knoflook fijngesneden
- cayennepeper
Instructies
- Meng voor de pittig-kruidige marinade de olijfolie, knoflook, het citroensap, de chilipepervlokken en verse kruiden door elkaar.
- Meng de garnalen in een kom met de pittig-kruidige marinade en zet deze afgedekt ± 1 uur in de koelkast.
- Doe de bulghur in een kom en giet er 250 ml kokend water over, dek af met plasticfolie en laat ± 30 min. staan.
- Meng voor de knoflookcitroendressing de olijfolie, het citroensap en de knoflook. Breng op smaak met cayennepeper, zout en peper.
- Snijd de tomaten doormidden, verwijder het vruchtvlees en snijd ze in stukjes. Snijd de komkommer overlangs doormidden, verwijder de zaadjes en snijd in blokjes.
- Roer met een vork de bulghur los en voeg de tomaten, komkommer, lente-uitjes, knoflookcitroendressing, munt, olijven en peterselie toe; houd enkele olijven en wat peterselie achter voor de garnering. Breng op smaak met zout en peper. Zet de tabouleh tot gebruik in de koelkast.
- Verhit de grillpan en rooster de garnalen 1-2 min. rondom (niet te lang want dan worden ze taai).
- Doe de tabouleh over in vormpjes en stort ze op de borden. Leg de garnalen eromheen, druppel er evt. nog extra olijfolie over, garneer met citroenpartjes, de overgebleven olijvenstukjes en peterselie en serveer.
Voedingswaarde
calorieën: 550kcal
vet: 34g
koolhydraten: 34g
Receptuur en bereiding: Amy Weldon. Fotografie: Rob van Vet. Styling: Anja Ditzel
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!