strudla od jabuka: hét recept voor deze apfelstrudel

strudla od jabuka
aantal 8 | dessert, nagerecht | weekend | oost-europees |
Apfelstrudel is niet alleen in Oostenrijk een geliefd dessert, ook in Oost-Europa vind je het vaak op de menukaart. Daar heet het Strudla od jabuka en wordt het gemaakt met knapperige walnoten en een vleugje maanzaad voor een extra bijzondere twist! Dit recept is perfect voor een regenachtige herfstdag, wanneer je zin hebt in iets lekkers.
voorbereiding40 minutes
kooktijd50 minutes
rusten1 hour
totale tijd2 hours 30 minutes

Kookgerei

  • keukenmachine of mixer met deeghaken

ingrediënten

  • 75 g boter
  • 275 g bloem
  • 2 eieren
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 100 ml rum
  • kg handappels
  • 2 el citroensap
  • 125 g suiker
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 3 el paneermeel
  • 100 g walnoten
  • 1 el maanzaad
  • poedersuiker

instructies

  • Smelt de boter. Kneed in de keukenmachine of met de mixer de bloem met 1 ei, 50 g gesmolten boter, een snuf zout en ± 100 ml handwarm water tot een soepel deeg. Voeg extra bloem toe als het deeg plakt.
  • Laat de deegbal in plasticfolie verpakt in de koelkast rusten, minstens 30 min., maar liever een hele nacht. Snijd de abrikozen in stukjes en week ze in de rum.
  • Schil de appels, snijd ze in vieren en haal het klokhuis eruit. Snijd de appels in 2 mm-schijfjes. Meng ze met het citroensap, de suiker, de kaneel en het paneermeel.
  • Verwarm de oven voor tot 180°C. Bestrooi het werkvlak met bloem. Rol het deeg uit tot een dunne, rechthoekige lap. Rek het deeg met bebloemde handen zo dun mogelijk uit. Dit doe je met beide handen onder het deeg, net zo lang tot je bij wijze van spreken de krant kunt lezen door het deeg heen. Pas op dat het deeg niet scheurt. De deeglap zal uiteindelijk ± 60×40 cm zijn.
  • Laat de abrikozen in een zeef uitlekken en hak de walnoten grof. Meng de abrikozen met de walnoten door de appel. Verdeel het mengsel in een brede baan over het deeg. Rol het deeg op. Vouw de zijkanten naar binnen en leg de strudel met de naad naar beneden – en vanwege de grootte waarschijnlijk diagonaal – op de bakplaat.
  • Klop het tweede ei los. Bestrijk de strudla eerst met ei en dan dun met gesmolten boter. Bestrooi met het maanzaad.
  • Bak de strudla in de voorverwarmde oven in ± 50 min. lichtbruin en gaar. Laat hem uit de oven 30 min. afkoelen en bestrooi royaal met poedersuiker. Snijd in brede repen en serveer.
Voedingswaarde:
calorieën: 475kcal
|
eiwit: 8g
|
vet: 17g
|
koolhydraten: 64g
auteur: delicious.
Recepten, fotografie, styling, bereiding: Studio Philippi
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Zin in de klassieke apfelstrudel? apfelstrudel (deliciousmagazine.nl)

strudla od jabuka
Recepten, fotografie, styling, bereiding: Studio Philippi