Ooit harira gegeten? Deze waanzinnig goede Marokkaanse soep is niet voor niets zo beroemd: lekker, voedzaam en makkelijk. Een klassieker tijdens de ramadan en ook heerlijk op alle andere dagen. Traditioneel worden er dadels bij gegeten. Ook lekker met een lepel (rozen)harissa erin.
Lekker voor erbij: stap voor stap naan brood
Harira met pompoen
Voor 4 personen
- 2 zoete uien
- 2-3 tenen knoflook
- 150 ml olijfolie
- 2 el ras el hanout
- 150 g kerstomaten
- 2 el tomatenpuree
- bosje peterselie
- 100 g bruine linzen
- 75 g rijst
- bosje koriander
- 1⁄2 flespompoen
- 400 g gare kikkererwten
Pompoen-harira recept
Snijd de uien en knoflook fijn. Bak met wat zout – dat onttrekt vocht – zachtjes ± 15 min. in 100 ml olijfolie. Omdat er geen vlees in de soep gaat, is de olie echt belangrijk voor de smaak.
Voeg de ras el hanout toe en bak op laag vuur even mee.
Voeg de tomaatjes en de tomatenpasta toe. Bak 2-3 min. mee op middelhoog vuur.
Snijd de peterselie fijn. Voeg de linzen, rijst en de peterselie toe en ± 1 1⁄2 l water. Breng op smaak met zout. Kook ± 10 min.
Snijd de koriander fijn. Snijd de pompoen in blokken en voeg samen met van de koriander toe aan de soep. Breng weer aan de kook.
Voeg na 5 min. de kikkererwten toe en gaar nog 10 min. mee. Breng verder op smaak met zout en evt. wat extra ras el hanout.
Pocheer of kook 4 eieren zacht. Serveer de harira in kommen met een ei en een scheut olijfolie erin.
Bestrooi met de rest van de koriander.
Liever een harira zonder zoete pompoen? Maak dan deze variant van Nadia Zerouali.