glutenvrij
aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
nederlands |
glutenvrij
Heerlijk romige pastinaakstamppot met stroopjus en krokante salie. Klinkt als een heleboel werk, maar deze topper staat in een half uur op tafel. Wedden dat je nog een keer opschept?Nog pastinaak over? Haal wat bataten en geitenkaas en maak deze heerlijke bataat-pastinaaksalade.
totale tijd30 minutes minutes
ingrediënten
- 500 g pastinaak, in stukken
- 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
- 500 g wildgehakt*
- 2 takjes salie
- 2 el appelstroop
- 250 ml vleesfond- of bouillon
- nootmuskaat, naar smaak
- 125 g crème fraîche
- 2 uien
- 75 g boter
- 1 el azijn
- 2 el olijfolie
instructies
- Snijd de uien fijn. Verwarm 50 g boter in een pan. Bak de uien 2-4 min. zachtjes. Verdeel de pastinaak en de aardappel over de ui. Schenk zoveel water erbij tot het voor de helft onder staat. Breng aan de kook en kook de aardappels en pastinaak afgedekt op het laagste vuur in 15-20 min. gaar.
- Breng het gehakt op smaak met zout en peper en vorm er – mag nonchalant! – kleine balletjes van. Smelt in een braadpan de laatste 25 g boter. Bak de gehaktballetjes rondom bruin in 5 min. Voeg 3 blaadjes van de salie, de azijn, stroop en fond of bouillon toe en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en stoof de balletjes in 10 min. zachtjes gaar. Neem de deksel van de pan en laat de jus tot de gewenste dikte inkoken. Breng op smaak met nootmuskaat en peper. Verhit intussen in een koekenpan de olijfolie. Hak de rest van de salieblaadjes in de hete olie knapperig.
- Giet de aardappelen met de pastinaak en uien af; vang het kookvocht op. Stamp ze met de crème fraîche en eventueel een scheutje kookvocht tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met zout en peper.
- Schep de hutspot met de gehaktballetjes op 4 borden. Verdeel de stroopjus erover.
calorieën: 860kcal
|
eiwit: 32g
|
vet: 52g
|
koolhydraten: 60g
auteur: delicious.
*Wildgehakt is in het seizoen te koop bij sommige supermarkten. Of koop het bij de poelier of online. Je kunt de balletjes ook maken met kalfsgehakt.
Recepten, styling, bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!