aantal 4 |
hoofdgerecht |
familietijd, feestelijk, herfst, kerst, winter |
nederlands |
Liefhebbers van stamppot opgelet: dit is een stamppot 2.0! Gecombineerd met hazenpeper is het een waanzinnig lekker stoofgerecht, perfect voor een winterse avond en ideaal tijdens kerst. Het recept is voor 4 personen, maar laat zich makkelijk verdubbelen voor een grotere groep. En wil je het van tevoren maken? Dat kan al helemaal.
Ingrediënten
hazenpeper
- 30 g boter
- 50 g ontbijtspek in blokjes
- 1,2 kilo hazenachterbouten poelier of online
- 2 stengels bleekselderij in blokjes
- 2 wortels in blokjes
- 1 ui fijngesneden
- 1 teen knoflook fijngesneden
- 50 ml sherry
- 375 ml stevige rode wijn
- 250 ml gevogeltefond
- 2 blaadjes laurier
- 2 kruidnagels
- 1 takje rozemarijn + extra om te versieren
- 5 peperkorrels gekneusd
- 100 g gember-ontbijtkoek in blokjes
- 100 g zilveruitjes optioneel
- 1-2 el rinse appelstroop
stamppot
- 75 g boter
- 400 g ui in halve ringen
- 600 g winterpeen in plakjes
- 350 g kruimige aardappels geschild en in stukken
- 100 ml melk
- 1 snuf nootmuskaat
Instructies
- Verhit de boter in een ruime braadpan en bak de spekjes knapperig in een paar minuten. Neem ze uit de pan. Bestrooi de hazenbouten met zout en peper en braad ze in dezelfde pan rondom bruin in het achtergebleven bakvet. Neem uit de pan.
- Voeg de bleekselderij en wortel toe aan de pan en bak al omscheppend 5 min. Voeg de ui en de knoflook toe en bak al omscheppend ± 2 min. mee. Blus af met de sherry. Schenk de wijn en de fond in de pan en roer er de laurier, kruidnagel en rozemarijn door. Leg de hazenbouten en de spekjes er in. De haas moet net onderstaan, voeg evt. extra fond of wat water toe. Breng tegen de kook aan en laat ± 2-3 uur afgedekt stoven op het laagste vuur totdat de hazenbouten zacht zijn. Of gebruik een snelkookpan voor een hele snelle versie! Schep af en toe om en controleer of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg evt. wat water toe. Haal het vlees eruit.
- Verkruimel de ontbijtkoek en roer door het kookvocht. Laat inkoken tot een dikkere saus.
- Pluk intussen het vlees van de bouten en voeg samen met bijna alle zilveruitjes toe aan de saus. Roer de rinse appel- stroop erdoor. Laat de hazenpeper nog
- ± 20 min. heel zachtjes afgedekt koken.
- Smelt voor de stamppot de helft van de boter in een ruime pan en bak de ui al omscheppend 2 min. op halfhoog vuur. Voeg de winterpeen, aardappels, ruim water en een snuf zout toe en breng aan de kook. Kook in ± 20 min. de groenten en aardappelen gaar. Giet af.
- Verwarm de melk op laag vuur. Stamp de aardappelen en groenten met de pureestamper tot puree. Voeg de melk, de rest van de boter en nootmuskaat toe en roer door de hutspot. Breng op smaak met peper en eventueel zout en bestrooi met de rest van de zilveruitjes en wat rozemarijn.
Voedingswaarde
Dit recept printen Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!