aantal 4 |
hoofdgerecht |
weekend |
oostenrijks |
Typisch Oostenrijks comfort food: speckknoedel! Je rolt de deegballen met Tiroler speck, prei en provolone en serveert ‘m met salieboter en een frisse salade. De koolsalade is het lekkerst als je die een dag laat intrekken.
Ingrediënten
speckknoedel
- 75 g Tiroler speck of mager rookspek of een droge hamsoort, in kleine blokjes
- ½ ui fijngesneden
- 2 el prei heel fijngesneden
- 250 g wit zuurdesembrood
- 3 eieren
- 250 ml melk
- 2 el bladpeterselie fijngesneden
- 1 el bieslook fijngesneden
- 100 g provolone geraspt
- 30 g bloem gezeefd
- 100 g roomboter
- 8 blaadjes salie
wittekoolsalade
- 1 witte kool klein, 1 kg
- 1 el karwijzaad
- 150 ml wittewijnazijn
- 125 ml zonnebloemolie
- 150 g ui in dunne halve ringen
- 20 g suiker
- 1 el gladde mosterd
Instructies
speckknoedel
- Bak het spek in een koekenpan heel zachtjes knapperig. Neem het spek uit de pan en bak in het achtergebleven vet de ui zachtjes 5 min. totdat hij glazig is. Voeg de prei toe en bak nog 5 min. mee. Zet het uimengsel apart en laat 10 min. afkoelen.
- Maal het desembrood in de keukenmachine grof of verkruimel het en meng met het uimengsel, de eieren en melk. Voeg de kruiden en kaas toe en meng het geheel wel heel goed, maar probeer het niet te hard aan te drukken, dan wordt het te compact. Roer er de bloem door en vorm er ballen ter grootte van een golfbal van. Druk de ballen licht aan en leg ze zekere 1 uur afgedekt in de koelkast om op te stijven.
- Breng ruim water in een ruime pan met 3 el zout aan de kook. Draai het vuur laag en pocheer de knoedel in 10-15 min. gaar, het water mag niet koken, dan koken ze stuk.
- Verwarm intussen de boter, totdat deze net iets kleurt, voeg de salie toe en bak krokant.
- Schep de knoedel voorzichtig met een schuimspaan uit het water, direct op het bord en serveer met de salieboter en kooksalade.
wittekoolsalade
- Begin 1 dag van tevoren. Snijd de kool in vieren, verwijder de harde kernen en snijd de kwarten in zo dun mogelijke reepjes. Doe alle kool in een ruime kom.
- Verwarm de karwijzaadjes in een droge koekenpan al omschuddend 2 min. op halfhoog vuur en blus de zaadjes dan af met de azijn Voeg de olie en uien toe en laat 5 min. zachtjes koken. Voeg van het vuur af de suiker, 10 g zoet en de mosterd toe. Giet het mengsel over de kool en schep het er goed doorheen. Kneed het daarna met je handen nog eens goed door. Dek de kool af en laat 24 uur in de koelkast intrekken.
Voedingswaarde
Dit recept printen Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!