aantal 30 |
zoet |
feestelijk |
frans |
zoet |
feestelijk |
frans |
Soezen, taarten, cake, brood… iedereen is aan de bak. En geen wonder, want bakken is leuk, lekker en je maakt er veel vrienden mee. Natuurlijk doen wij daar maar al te graag een schepje bovenop met ons recept voor perfecte soezen. Die je weer kunt gebruiken voor een indrukwekkende croquembouche!
Ingrediënten
- 150 g melk
- 120 g boter
- 6 g suiker
- 180 g bloem 2 x gezeefd
- 6 eieren middelgroot, à 300 g
- ook nodig: bakpapier spuitzak + spuitmond met gladde, ronde opening van 1 cm Ø, evt. leeg conservenblik inh. ± 450 ml, vanbuiten bekleed met papier, evt. keukenthermometer
Instructies
-
Weeg alle ingrediënten precies af en zet alle materialen klaar. Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zeef de bloem 2x zodat het echt mooi fijn poeder is en er geen klontje meer in zit. Verwarm de boter en melk met 150 ml water, 1 tl zout en 1 volle tl suiker tot de boter gesmolten is en het mengsel kookt.
-
Voeg alle gezeefde bloem tegelijk toe en roer stevig met een houten lepel zodat het goed is opgenomen. Blijf het mengsel 3-5 min. al roerend verwarmen, tot het als een bal loslaat van de panbodem (nu gaart de bloem). Roer door tot de bal iets gaat ‘zweten’. Pas als de bloem gaar is, kunnen de eieren goed worden opgenomen. Neem de pan van het vuur.
-
Voeg nu één voor één de eieren toe. Roer het eerste ei heel goed door het deeg. Bij het eerste ei gaat het wat lastiger, maar blijf flink roeren, zodat je een mooi glad deeg krijgt. Voeg dan weer een ei toe en roer goed tot het mooi glad is voor je het volgende ei toevoegt. Voeg het laatste ei in delen toe, het kan zijn dat het net iets teveel ei is en dan wordt je deeg iets te slap. Het moet mooi glanzend, glad en zo stevig zijn dat het mooie pieken vormt en niet uitzakt.
-
Doe voor kleine soezen het deeg over in een spuitzak met gladde, ronde spuitmond van 1 cm Ø. Draai de spuitzak zo dicht dat er geen lucht in zit. Houd met je rechterhand de zak aan de bovenkant vast en begeleid met je linkerhand de onderkant. Zo kun je van bovenaf goed druk uitoefenen en doseren hoeveel deeg je op de met bakpapier belegde bakplaat spuit. Houd de zak verticaal en houd de spuitmond op één plek, dus niet in een cirkel draaien. Trek de zak tijdens het spuiten langzaam wat omhoog, zo maak je mooie ronde bergjes. Spuit bergjes ter grootte van een walnoot, met 2-3 cm tussenruimte. Grote soezen maak je door met behulp van 2 natgemaakte eetlepels bergjes deeg op de bakplaat te leggen, houd 5-7 cm tussenruimte. Bak kleine soezen in de voorverwarmde oven van 220°C in 10-13 min. mooi goudbruin. Bak grote in 20-25 min. goudbruin, maar verlaag na 10 min. de oven-temperatuur naar 180°C, zodat ze goed gaar worden. Open de oven niet, dan zakken de soezen in.
Voedingswaarde
Maak met je homemade soesjes bijv. een indrukwekkende croquembouche!
Recept en bereiding: Hidde de Brabander. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan Willem van Riel
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!