aantal 4 |
hoofdgerecht |
weekend |
nederlands |
Maak een dubbele portie mosterd-peterselieboter en bewaar in de diepvries. Het is niet alleen lekker bij sliptong maar ook bij gegrild vlees of forelpakketjes van de barbecue.
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappels geschild en in stukken
- 150 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 1 el kruidenmosterd + 3 tl extra
- 4 el krulpeterselie fijngesneden
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 biocitroen schil geraspt, helft uitgeperst, helft in plakjes
- 2 el notenolie
- 3 el volle boerenyoghurt
- 1 kropsla blaadjes gescheurd
- 4 grote sliptongen of 8 kleine
Instructies
- Kook de aardappelen in een klein laagje water met zout afgedekt in 25-30 min. goed gaar. Giet bijna al het kookvocht (er mogen nog een paar eetlepels in blijven) af, voeg op het vur nog 50 g boter, 1 el van de mosterd en de helft van de peterselie toe en stamp er een fijne puree van.
- Prak ondertussen 2 tl van de mosterd, de knoflook, rest van de peterselie en 1 tl citroenrasp door de 75 g romig geroerde boter. Vorm er met behulp van een stukje plasticfolie een rolletje van en leg in de vriezer tot gebruik.
- Klop een dressing van 1½ el citroensap, 1 tl mosterd, de olie en yoghurt. Breng op smaak met zout en peper.
- Doe de sla in een schaal en schenk de boerenyoghurtdressing erover.
- Smelt in 2 grote (antiaanbak)koekenpannen de rest van de boter. Bestrooi de sliptongetjes met zout en peper en bak ze in 2-3 min. per kant goudbruin en net gaar.
- Snijd de boter in 8 plakjes. Leg de sliptongetjes op 4 borden en leg de boterplakjes op de vis. Serveer met de puree en kropsla.
Voedingswaarde
Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Jet Krings. Bereiding: Bart Stuart. Productie: Trudelies Schouten.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!