hoofdgerecht, soep |
doordeweeks, weekend |
aziatisch |
lactosevrij, vegetarisch
Kookgerei
-
ook nodig; 2 el rookmot en een rookoventje
Ingrediënten
- Saitaku miso sesame soepbasis
- Saitaku voorgekookte noodles
- 100 g radijsjes in flinterdunne plakjes
- 200 ml water
- 3 el rietsuiker
- 100 ml witte wijnazijn
- ½ tl zout
- 250 g tempeh in plakken van 1 cm
- 4 el sojasaus
- 3 el ahornsiroop
- 2 el sesamolie
- 1 limoen rasp en sap
- 200 g bimi
- 3 tenen knoflook in flinterdunne plakjes
- 3 el zonnebloemolie
- 4 eieren
Instructies
-
Meng het water met de azijn, de suiker en het zout in een kom. Roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Voeg de radijsjes toe en laat 30 min. intrekken.
-
Meng voor de tempeh-marinade de sojasaus met de ahornsiroop, sesamolie en rasp en sap van 1 limoen in een kom. Meng dit met de tempeh en laat 30 min. intrekken.
-
Breng een steelpan met heet water aan de kook en voeg de eieren toe. Laat de eieren 5 min. koken en laat ze daarna schrikken onder ijskoud water. Pel de eieren en laat opdrogen op keukenpapier.
-
Zet het rookoventje op het fornuis en strooi de rookmot op de bodem. Leg de eieren in de rookoven en zet het vuur aan. Laat de eieren 5-6 min. roken. Snijd de eieren voor het serveren door de helft.
-
Besprenkel de bimi met 1 el zonnebloemolie, zorg dat alles goed bedekt is. Verhit een grillpan op hoog vuur en grill de bimi tot er grillstreepjes zichtbaar zijn.
-
Verhit een kleine koekenpan op het vuur met 2 el zonnebloemolie. Voeg de plakjes knoflook toe en schep om totdat ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
-
Verhit dezelfde koekenpan nogmaals en bak de tempeh krokant.
-
Bereid de soepbasis en de voorgekookte noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
-
Verdeel de noedels, krokante tempeh, gerookte eieren, gegrilde bimi en ingelegde radijs over de borden. Giet de bouillon in de kommen en garneer met de knoflookchips.
Voedingswaarde
Snelle ramen maken
Dan nog even wat recht zetten: ramen is de naam van een Japans noedelgerecht en niet de noedels zelf. En dat gerecht is helemaal de bom. Overal schieten ramen-restaurants als paddenstoelen uit de grond.
Hoofdrolspeler van ramen is de broth, ofwel bouillon. Die bouillon bestaat uit dashi waaraan varkensvlees, bijv. char siu en -botten of kippenvlees en -botten worden toegevoegd. Om zelf ramen te maken, heb je flink wat tijd nodig, want deze soep wordt úren gekookt, net zo lang tot de smaak heel intens is.
Heb je nu niet zoveel tijd of zin in een lange kooksessie, dan zijn de kits en producten van Saitaku een geweldige optie. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is je gerecht aftoppen met heerlijke verse ingrediënten als: uitjes, omelet, sesamzaad, sojabonen of zeewier.