glutenvrij
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
hollands |
glutenvrij
Goede saucijs betekent goede jus! Echt waar, lekker vlees is dé basis voor jus vol smaak. Perfect met rozemarijn en zijdezachte aardappelpuree opgespiced met kruidnagel. Met een vega-worst maak je dit gerecht net zo makkelijk vegetarisch.
Ingrediënten
- 1,2 kg kruimige aardappels geschild, in stukken
- 4 varkenssaucijzen*
- 2 sjalotten
- 450 g doperwten, diepvries
- 100 ml droge witte wijn
- 3-4 takjes rozemarijn
- 150 ml kalfs- of runderfond*
- 200 ml melk
- 1 tl gemalen kruidnagel
- 75 g boter
Instructies
- Kook de aardappels in weinig water met wat zout afgedekt in 20 min. op laag vuur gaar. Smelt 25 g boter in een koekenpan. Bak de saucijzen in 15 min. bruin en gaar. Snijd intussen de sjalotten fijn. Smelt in een koekenpan 25 g boter. Bak de sjalot 1 min. zachtjes en schep de doperwten erdoor. Schenk de wijn erbij en smoor de doperwten afgedekt gaar in 5-8 min.
- Neem de saucijzen uit de pan. Bak in het bakvet de rozemarijn 1 min. Schenk de fond erbij en laat de jus tot de gewenste dikte inkoken. Leg de saucijzen terug in de pan en houd op laag vuur warm.
- Verwarm de melk met de kruidnagel en de laatste 25 g boter. Giet de aardappels af en stamp ze met de melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper. Breng de doperwten op smaak met zout en peper. Verdeel de kruidnagelpuree met de doperwten over 4 borden. Leg de saucijzen erbij en schep de jus overover.
Voedingswaarde
calorieën: 814kcal
eiwit: 33g
vet: 36g
koolhydraten: 81g
*Vega-tip: neem i.p.v. saucijzen en fond groentenbouillon en vega braadworsten.
Zoete jus: roer een lepel stroop door de just voor een volle, zoete smaak en een intense kleur.
Stevig gekruid: met kruiden als rozemarijn, tijm en salie geef je klassieke jus een oppepper.
STUDIO PHILIPPI
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Ga ook eens voor: pasta alla norma met Hollandse geitenkaas