Russisch brood – kulitch

Russisch brood – kulitch

vegetarisch
aantal 12 | brunchgerecht | feestelijk, weekend | russisch | vegetarisch
Echt iets voor een weekendbrunch, deze Russische kulitch, want het deeg moet in totaal 3 uur rijzen. Overgiet het brood voor serveren royaal met glazuur en strooi er oranjesnippers en noten over. Je maakt de kulitch in een springvorm.




Minder tijd en toch feestelijk ontbijten of brunchen? Maak wentelteefjes, succes verzekerd!

Voorbereiding40 minutes
Kooktijd1 hour 10 minutes
3 hours

Ingrediënten

  • 90 g gele rozijnen
  • 2 el rum
  • 2 zakjes gist à 7 g, gedroogd of instant
  • 250 ml melk, lauwwarm
  • 160 g suiker
  • 15 draadjes saffraan
  • 2 tl gemalen kardemom
  • 100 g boter gesmolten
  • sinaasappelrasp van 2 (bio)sinaasappels
  • 60 g honing
  • 2 eieren + 2 eidooiers + ½ eiwit
  • 40 g gekonfijte sinaasappelsnippers (supermarkt, biowinkel of notenkraam)
  • 80 g bruine hazelnoten, geroosterd en grof gehakt + extra voor garnering
  • 700 g bloem + evt. extra om door te kneden
  • 110 g poedersuiker
  • citroensap, naar smaak
  • ook nodig: 1 springvorm van 20 cm Ø, ingevet

Instructies

  • Doe de rozijnen met de rum in een kleine kom, schep om en laat staan tot gebruik.
  • Meng de gist met 125 ml van de melk en 1 el suiker en laat ± 5 min. staan tot het schuimt. Verwarm de rest van de melk in een steelpan met de saffraan en kardemom en breng tegen de kook aan. Voeg de boter toe en laat afkoelen tot lauwwarm. Meng de rest van de suiker, de sinaasappelrasp, honing, 2 eieren en 2 eidooiers erdoor. Meng in een grote kom de saffraanmelk, het gistmengsel, het eimengsel, de helft van de sinaasappelsnippers, de helft van de hazelnoten, alle rozijnen met vocht en de bloem en kneed tot een soepel deeg. Dit kan ook prima in de keukenmachine. Voeg evt. wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
  • Doe het deeg in een ruime kom, dek af en laat op een warme plaats 1½ uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Maak met een stuk dubbelgevouwen bakpapier van 60 cm lengte een hoge kraag (minstens 25 cin de springvorm en doe het deeg erin. Laat afgedekt op een warm plaats nog 1½ uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 170°C en bak in het midden van de oven in 60-70 min. gaar en mooi diepbruin.
  • Laat 20 min. afkoelen en neem uit de springvorm. Laat dan helemaal afkoelen op een taartrooster. Klop het ½ eiwit met de mixer schuimig en voeg de poedersuiker toe. Klop tot een stevige massa en meng er wat citroensap door. Bestrijk de bovenkant van het paasbrood met het glazuur en garneer met de rest van de noten en sinaasappelsnippers.

Voedingswaarde

calorieën: 460kcal
eiwit: 11g
vet: 13g
koolhydraten: 72g
auteur: delicious.
recepten Dosia Brewer fotografie Eric van Lokven styling Jet Krings bereiding Vanja van der Leede
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!