vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
kerst |
|
Rodekool te gewoontjes voor een spectaculaire, hartige taart? Echt niet! Kirsten bakt er deze elegante taart van met heerlijke walnoten, frisse appel en room met cognac. Zeg daar maar eens nee tegen...Ook lekker met cognac: coq au vin met cognac en bospaddenstoelen.
Ingrediënten
- 80 ml balsamicoazijn
- 60 g suiker bruin
- 500 g rodekool fijngesneden
- 1 granny smith in plakjes gesneden
- 120 g parmezaan
- 40 ml zure room
- 110 g geitenkaas zacht, verkruimeld
- 75 g walnoten grof gehakt
- 1 teen knoflook geperst
deeg
- 185 g bloem
- 120 g boter ijskoud, in blokjes
- 40 g parmezaan
- 2 el zure room
- 2 eierdooiers + 1 eierdooier extra om te bestrijken
cognacroom
- 150 ml slagroom stijfgeklopt
- 1 el cognac
- ook nodig: springvorm van 24 cm Ø
Instructies
- Verwarm de balsamicoazijn samen met de suiker in een pan en laat oplossen.
- Doe de rodekool erbij en laat 15 min. met deksel op de pan zacht stoven, schep af en toe om, het vocht mag dik en stroperig worden. Pas op dat het niet verbrandt.
- Meng voor het deeg de bloem, ¼ theelepel zout, de boter en parmezaan in de keukenmachine tot fijn kruim. Of doe dit in een kom en verkruimel de boter tot fijne korrels met je vingers. Voeg dan de room en eierdooiers toe en meng snel tot een soepele deegbal. Kneed niet te lang. Leg het deeg in folie verpakt 30 min. in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 32-34 cm Ø en leg in de vorm. Druk de bodem en wanden licht aan. De wand mag royaal hoog zijn. Leg de plakjes appel op de bodem en de uitgelekte rodekool er bovenop.
- Roer de parmezaan, zure room, geitenkaas, zout en peper naar smaak en knoflook door elkaar en verdeel met de grofgehakte walnoten over de rodekool.
- Vouw het teveel aan deeg terug over het mengsel en bestrijk de bovenkant van het deeg met losgeroerde eierdooier. Bak de taart 25-30 min. in het midden van de oven.
- Breng de room met de cognac en wat zout en peper op smaak en serveer bij de taart.
Voedingswaarde
Tip: de eiwitten die je overhoudt, kun je verwerken tot meringues.
Recept: Kirsten Eckhart. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Productie: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Meer inspiratie? Haal het januari-nummer van delicious. in huis!