rode-uiensoep met balsamico – zo maak je het stap voor stap

rode-uiensoep

Franse uiensoep, maar dan anders. In deze versie krijgt de rode ui een glansrol. En geef Merijn Tol eens ongelijk: zo’n rode uien-soep betekent nog meer cachet, zonder in te leveren op comfort.

Met zoete witte en pittige rode ui, balsamico voor wat zoetheid, salie, rozemarijn en tijm voor kruidigheid. Om het af te maken gaat er een dot feestelijke crème fraîche losgeroerd met blauwe kaas bovenop de rode-uiensoep. Lekker met desembrood erbij.

Lekker vega!

Misschien had je het al door, maar deze rode-uiensoep leunt volledig op de kracht van de gekaramelliseerde uien en water: er komt geen bot, en als je wil zelfs geen bouillonblokje, aan te pas. Kortom, het belangrijkste ingrediënt is tijd. Verkijk je dus niet op de eenvoud van dit recept en neem ruim de tijd om alle uien te bakken. Door het verhitten zetten de natuurlijke suikers in de ui zich om in een verrukkelijk zoete bedoeling.

Dit is een Frans-achtige rode-uiensoep die veilig is om op tafel te zetten voor een grote groep, want hij is niet alleen vegan als je de boter vervangt door olie en de topping garneert met een schep vegan room, je kan ‘m ook glutenvrij maken. Laat de sojasaus in dat geval achterwegen of ga voor een scheutje tamari.

Ingrediënten

3 rode uien + 2 witte uien
25 g boter
2-3 el balsamico-azijn
1 takje rozemarijn
1 takje salie
1 l bouillon of water
1 el sojasaus
evt. (kikkererwten)bloem
1 bekertje crème fraîche
50 g blauwe kaas

Stap voor stap rode-uiensoep

Gek op zoete, gekaramelliseerde uien? Maak dan ook deze hachee recepten.

rode-uiensoep
MERIJN TOL