risottata met erwten, spek en rozemarijn

risottata met erwten, spek en rozemarijn
aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks | italiaans |
Risottata betekent letterlijk: bereid als risotto. Dit is een vrij onbekende, maar briljante manier van pasta bereiden. De pasta krijgt zo een intense smaak, is zijdezacht en houdt toch beet.
Voorbereiding30 minutes
Totale tijd30 minutes

Ingrediënten

  • 200 g gerookt spek in blokjes
  • 2 rode uien fijngesneden
  • 400 g verse doperwten
  • 2 takjes rozemarijn naaldjes fijngesneden
  • 350 g korte pasta. bijv. schelpjes
  • 150 ml droge witte wijn
  • 50 g parmezaanse kaas geraspt
  • voorraad
  • 2 el olijfolie
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden

Instructies

  • Verhit in een pan met dikke bodem de olijfolie. Bak het spek met de ui, erwten, knoflook en rozemarijn 5 min. zachtjes.
  • Schep de droge ongekookte pasta erdoor en bak 2 min. mee. Schenk de wijn erbij en laat de pasta de wijn zachtjes kokend opnemen.
  • Voeg dan 300-400 ml heet water toe, tot de pasta net is bedekt. Kook de pasta onafgedekt in 13-15 min. zachtjes beetgaar. Roer regelmatig en voeg weer een scheut heet water toe als de pasta al het water heeft opgenomen.
  • Zorg dat de pasta steeds net helemaal onder water blijft. Laat als de pasta bijna beetgaar is – proef! – de pasta het vocht vrijwel volledig opnemen. Je hebt in totaal ± 1½ l heet water nodig.
  • Neem de pan van het vuur. Schep de helft van de parmezaanse kaas en peper naar smaak door de pasta. Verdeel de pasta over 4 borden en bestrooi met de rest van de kaas.

Voedingswaarde

calorieën: 650kcal
eiwit: 28g
vet: 22g
koolhydraten: 77g
auteur: delicious.
Recepten, styling, bereiding & fotografie: Studio Philippi
Tip: Voor een romig accent schep je met de kaas 1 lepel mascarpone of crème fraîche door de pasta.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Ga je toch liever voor risotto? Maak dan deze versie met taleggio, bloemkool en hazelnotenpagrattato.