aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
italiaans |
Risottata betekent letterlijk: bereid als risotto. Dit is een vrij onbekende, maar briljante manier van pasta bereiden. De pasta krijgt zo een intense smaak, is zijdezacht en houdt toch beet.
Ingrediënten
- 200 g gerookt spek in blokjes
- 2 rode uien fijngesneden
- 400 g verse doperwten
- 2 takjes rozemarijn naaldjes fijngesneden
- 350 g korte pasta. bijv. schelpjes
- 150 ml droge witte wijn
- 50 g parmezaanse kaas geraspt
- voorraad
- 2 el olijfolie
- 3 teentjes knoflook fijngesneden
Instructies
- Verhit in een pan met dikke bodem de olijfolie. Bak het spek met de ui, erwten, knoflook en rozemarijn 5 min. zachtjes.
- Schep de droge ongekookte pasta erdoor en bak 2 min. mee. Schenk de wijn erbij en laat de pasta de wijn zachtjes kokend opnemen.
- Voeg dan 300-400 ml heet water toe, tot de pasta net is bedekt. Kook de pasta onafgedekt in 13-15 min. zachtjes beetgaar. Roer regelmatig en voeg weer een scheut heet water toe als de pasta al het water heeft opgenomen.
- Zorg dat de pasta steeds net helemaal onder water blijft. Laat als de pasta bijna beetgaar is – proef! – de pasta het vocht vrijwel volledig opnemen. Je hebt in totaal ± 1½ l heet water nodig.
- Neem de pan van het vuur. Schep de helft van de parmezaanse kaas en peper naar smaak door de pasta. Verdeel de pasta over 4 borden en bestrooi met de rest van de kaas.
Voedingswaarde
calorieën: 650kcal
eiwit: 28g
vet: 22g
koolhydraten: 77g
Recepten, styling, bereiding & fotografie: Studio Philippi
Tip: Voor een romig accent schep je met de kaas 1 lepel mascarpone of crème fraîche door de pasta.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Ga je toch liever voor risotto? Maak dan deze versie met taleggio, bloemkool en hazelnotenpagrattato.