aantal 10 | nagerecht | feestdagen, feestelijk, weekend | grieks |
Verras jezelf met deze revani- griesmeelcake. Een echte Griekse lekkernij die voordat je het weet op is.
Kookgerei
- standmixer, bakvorm van 20×30 cm, ingevet en bekleed met bakpapier
Ingrediënten
- 400 g fijne kristalsuiker
- 3 kruidnagels + extra als garnering
- sap en schil in dunne reepjes van 1 (bio)citroen
- sap en schil in dunne reepjes van 1 (bio)sinaasappel
- 5 eieren
- 180 g fijne semolina, supermarkt of mediterrane winkel
- 90 g geraspte gedroogde kokos
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl vanille-extract
- rasp van 1 (bio)sinaasappel
- 250 g boter, gesmolten en afgekoeld + extra om mee in te vetten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Doe 200 g fijne kristalsuiker met de kruidnagels, het sap en de schillen van de citroen en sinaasappel met 125 ml water in een kleine steelpan. Verwarm op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Breng de siroop aan de kook en laat 8-10 min. inkoken. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.
- Doe de eieren met de overige 200 g suiker in de mengkom van de standmixer en klop tot een licht en luchtig mengsel. Meng de semolina, kokos, het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, de vanille en sinaasappelrasp erdoor, zodat je een glad beslag krijgt. Spatel de gesmolten boter erdoor en schenk in de geprepareerde bakvorm. Bak de cake 35-40 min., of tot een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt.
- Kerf met een mesje de bovenkant van de warme cake in met een diagonaal rasterpatroon. Steek in elk ruitje 1 kruidnagel en schenk de afgekoelde sinaasappelsiroop over de cake. Laat 5-10 min. intrekken voor je de cake warm serveert. Of serveer de cake koud en schenk er voor het serveren hete sinaasappelsiroop over.
Voedingswaarde
- calorieën: 513 kcal
- eiwit: 7 g
- vet: 28 g
- koolhydraten: 58 g
RECEPTEN, BEREIDING HELENA MOURSELLAS, FOTOGRAFIE NIGEL LOUGH, STYLING VIVIEN WALSH
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kijk ook eens: 15x Grieks zoet, van bougatsa en loukoumades tot rizogalo