Met kaas wordt álles lekkerder, vooral als het krokant uit de oven komt zoals in deze quiche met geitenkaas. Laat zo’n hartige taart maar aan de Fransen over.
Nog meer kaas? Het februarinummer van delicious. staat vol winterpret: kaas, whisky & winterse seizoensgroenten. Dus maak een soep met parmezaan of brood met Saint Albray-kaas, wintertoetjes met moutig & licht rokerige whisky en duik de keuken in voor heerlijk winters comfortfoodmet seizoensgroenten als schorseneren, biet & aardpeer. Bestel het nummer hier!
Quiche met geitenkaas, prei en artisjokken
vegetarisch
aantal 6 |
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, familietijd, weekend |
frans |
vegetarisch
Brique de chèvre is rauwmelkse geitenkaas met een rode korst. Deze kaas is zacht en smeuïg en heeft een volle, pittige smaak. De naam dankt de kaas aan z’n vorm: brique is het Franse woord voor steen. Het is een broertje van de koe-variant: brique du Forez.
Kookgerei
- taartvorm met ribbelrand en losse bodem van 24 cm Ø en 3 cm hoog, ingevet
- Blindbakbonen
Ingrediënten
- 1 rol hartig taartdeeg
- 1 middelgrote prei, alleen het witte deel, in de lengte gehalveerd, gewassen
- 1 el olijfolie
- 200 ml slagroom
- 2 laurierblaadjes
- snuf nootmuskaat, versgeraspt
- 5 eieren
- 100 g gemarineerde artisjokharten, gehalveerd
- 120 g rijpe zachte geitenkaas met korst, bijv. brique de chèvre, in plakjes
- 2 takjes tijm, blaadjes gerist
Instructies
- Bekleed de ingevette taartvorm met het deeg, zo nodig een beetje overlappend, snijd de rand netjes bij. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en zet 30 min. in de koelkast.
- Verwarm intussen de oven voor op 200℃.
- Leg een velletje bakpapier op de deegbodem en strooi hierop de blindbakbonen. Bak de deegbodem 15-20 min. tot hij goudgeel kleurt. Verwijder het papier en de blindbakbonen en bak de deegbodem nog 10 min. tot hij goudbruin is en droog aanvoelt. Laat afkoelen.
- Verhit de grillpan op matig tot hoog vuur. Besprenkel de gehalveerde prei met de olijfolie en gril hem ± 5 min.; keer halverwege. Schep op een bord en bestrooi met zout en peper.
- Verwarm in een steelpannetje de slagroom met de laurierblaadjes en nootmuskaat op matig vuur tot het kookpunt. Neem van het vuur. Verwijder de laurierblaadjes.
- Roer de eieren los in een kom. Voeg onder voortdurend kloppen geleidelijk het warme roommengsel toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.
- Trek de preirokken uit elkaar en leg ze samen met de artisjokken en de plakjes geitenkaas op de taartbodem. Schenk het eimengsel erover en bestrooi met tijm. Bak de quiche 10 min., schakel de oventemperatuur terug tot 160℃ en bak de quiche nog 25-30 min. tot hij is gestold. Laat hem 20 min. afkoelen in de bakvorm en neem hem eruit. Serveer hem in punten.
Voedingswaarde
calorieën: 419kcal
eiwit: 11g
vet: 30g
koolhydraten: 24g
RECEPT: ELLIE & SAM STUDD | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT, BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS, DAVID MORGAN
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!