Mocht je poutine nog niet kennen: knapperige frietjes bedekt met stukjes wrongel, overgoten met een rijke jus en – als je wil – extra toppings. Het is niet zomaar een fastfoodgerecht, het is de culinaire trots van Canada.
Of ja, in ieder geval één van de culinaire uitvindingen waar de bevolking trots op is. In Quebec wordt het gerecht beschouwd als nationaal erfgoed. Hier vind je ze zelfs bij speciale ‘poutinetrucks’ langs de weg en bij grote ketens als McDonalds’s en Burger King.
Poutine vond zijn oorsprong op het platteland van Quebec in de jaren vijftig. Verschillende steden, waaronder Drummondville, Saint-Jean-sur-Richelieu en Victoriaville, beweren de geboorteplaats van het gerecht te zijn.
Een zooitje
Volgens een anekdote bestelde in 1957 iemand simpelweg friet en kaasblokjes, samen verpakt. De zaakeigenaar zou hebben gereageerd met de woorden: “Dat kan wel, maar dan wordt het wel een zooitje.” Ofwel: ça va faire une maudite poutine. Zo zou het gerecht aan zijn naam zijn gekomen.
Poutine recept
Ingrediënten
- 1 kg frietaardappels iets kruimig, geschild
- 80 g boter, in blokjes
- 1 ui, in dunne ringen
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 3 takjes tijm + extra om mee te bestrooien 2 el bloem
- 500 ml runderbouillon
- 250 ml kippenbouillon
- 1 tl ciderazijn
- plantaardige olie om in te frituren
- 200 g mozzarella, in stukjes gescheurd of geraspt
- 100 g cottage cheese
Instructies
- Begin 4 uur van tevoren aan dit recept.
- Snijd de aardappels in frieten van ruim 1 cm dik. Leg ze in een grote kom met koud water en laat ze 2-3 uur weken. Laat ze goed uitlekken. Spreid ze naast elkaar uit op een schone theedoek opeen bakplaat en laat ze 1 uur drogen.
- Smelt intussen de boter in een grote steelpan met dikke bodem op matig tot hoog vuur en bak hierin de uienringen, knoflook en tijm 6-8 min. tot ze een beetje kleuren. Strooi de bloem over de uien en schep ze 2-3 min. om tot ze goudgeel zijn. Voeg al roerend scheutje voor scheutje beide bouillonsoorten toe en roer de saus na elk scheutje glad. Breng de saus aan de kook en roer 3-4 min. zodat hij zijn bloemsmaakverliest. Breng op smaak met azijn, zout en peper. Zeef de saus en verhit op het vuur tot de saus bijna kookt. Houd de saus warm op laag vuur.
- Schenk een grote, wijde (frituur)pan voor de helft vol met olie en verhit die tot 150°C. Frituur de friet in porties 6-8 min. tot ze lichtbruin kleuren. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
- Verhit de olie nu tot 180°C. Frituur de frieten in porties 3-4 min. tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Schep de friet op de borden, bestrooi met zout naar smaak en verdeel de mozzarella, cottage cheese en de helft van de saus erover. Schep de friet hiermee om. Serveer warm en geef de rest van de saus erbij.
Voedingswaarde
Bekijk ook: De allerlekkerste knapperige friet bakken: onze beste tips