Voorkeur: lactosevrij
aantal 6 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | frans | lactosevrij
Très simple en fait à la maison – huisgemaakt – zo smaakt deze klassieker. Snel aan de slag dus voor zo’n Baskische kipstoof.
Ingrediënten
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1,5 kg biologische kip, 1 kip, verdeeld in 8 stukken* (of vraag je poelier)
- 1 witte ui, in dunne ringen
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 rode en 1 gele paprika, zonder zaadlijsten, in 1 cm-reepjes
- 3 rijpe tomaten, fijngesneden
- 375 ml kippenbouillon + evt. extra
- 1 tl espelette-peper, of pittig paprikapoeder
- ½ tl gerookte-paprikapoeder
- ¼ bosje basilicum, blaadjes geplukt
- rasp en sap van 1 biocitroen
- sneetjes knapperig zuurdesembrood en gemengde salade, voor erbij
Instructies
- Verhit de olie in een grote (braad)pan op matig tot hoog vuur. Bak in 2 porties de stukken kip in 6-8 min. rondom aan en schep ze op een bord.
- Bak in dezelfde pan de ui 2-3 min. op laag vuur. Voeg de knoflook toe en schep ± 1 min. om tot het aroma vrijkomt. Voeg de paprikareepjes toe en schep ze ± 2 min. om. Voeg de tomaten toe en schep ze 5 min. om. Leg de kipstukken weer in de pan, schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Voeg de espelette-peper en het paprikapoeder toe en breng op smaak met zout en peper.
- Zet het vuur middelhoog en stoof de kip afgedekt ± 15 min. Haal de deksel van de pan en laat de kip nog ± 25 min. op laag vuur stoven tot hij gaar is. Voeg nog wat bouillon of water toe als de saus te droog wordt. Haal de pan van het vuur en laat de kip ± 5 min. rusten.
- Bestrooi de kip vlak voor serveren met de basilicum en citroenrasp en besprenkel met het citroensap. Serveer met knapperig brood om de saus in te soppen en geef bijvoorbeeld een gemengde salade erbij.
Voedingswaarde
- calorieën: 625 kcal
- eiwit: 47 g
- vet: 46 g
- koolhydraten: 5 g
*Snijd de bouten van de kip. Snijd elke bout op het gewricht tussen de dij en de drumstick door. Snijd het borstbeen door en maak de kipfilets inclusief de vleugels los. Snijd de kipfilets doormidden om 8 stukken kip te krijgen.
RECEPTEN, BEREIDING SEBASTIEN LUTAUD, FOTOGRAFIE BRETT STEVENS, STYLING VIVIEN WALSH
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!