port barrel aged sorbet met notenkaramel en geslagen boerenroom

port barrel aged sorbet met notenkaramel en geslagen boerenroom
TEKST, RECEPTEN, BEREIDING MERIJN TOL FOTOGRAFIE CHANTAL ARNTS STYLING ESTHER DE MUNNIK

Op zoek naar een bijzonder nagerecht dat verrast? Deze port barrel aged biersorbet met notenkaramel en geslagen boerenroom laat zien dat bier perfect werkt in desserts.

Barrel aged bier is geen doordrinkbier, maar iets waar je even voor gaat zitten. Door de rijping op whiskey- of portvaten krijgt het warme, zoete smaken zoals vanille en karamel. Misschien wat heftig om zo te drinken, maar juist daardoor perfect als basis voor een verrassend dessert.

Op zoek naar meer bierrecepten? Ontdek hier de lekkerste stoofgerechten met dit drankje.

Port barrel aged sorbet met notenkaramel en geslagen boerenroom

aantal 8 | dessert, nagerecht | feestdagen, feestelijk, weekend | |

Het kan echt, verrukkelijk sorbetijs van bier! Super met de boerenroom en notencrunch.

Voorbereiding:30

Kooktijd:1

bevriezen5

Totale tijd:6 30

Kookgerei

  • ook nodig: ijsmachine of 4-sterrenvriezer** en platte diepvriesbak

Ingrediënten

  • 1 flesje port barrel aged bier*
  • 250 g suiker + 150 g extra
  • 1 vers eiwit
  • 25 g hazelnoten
  • 50 g walnoten
  • 150 g suiker
  • 200 ml slagroom

Instructies

  1. Breng 300 ml water met het bier en 250 g suiker aan de kook. Zet het vuur laag en laat de suiker oplossen. Laat de sorbetbasis afkoelen.
  2. Klop het eiwit licht schuimig (niet stijf) en schep het door de sorbetbasis. Draai hiervan ijs in de ijsmachine. Of doe het over in een afsluitbare platte diepvriesbak en zet deze in een 4-sterrenvriezer. Laat in 4-5 uur bevriezen en klop elke 30 min. los met een vork.
  3. Hak de hazelnoot en walnoot heel fijn. Verdeel in een dun laagje over bakpapier en bestrooi met wat grof zout. Verwarm de extra 150 g suiker met 2 el water in een kleine steelpan tot de suiker is gesmolten, maar roer niet. Verwarm verder tot een lichtgoudbruine karamel en schenk over het notenmengsel. Laat het afkoelen en breek in stukken.
  4. Klop de slagroom lobbig tot stijf.
  5. Schep in een ijscoupe of glas een bol biersorbet en een flinke dot slagroom. Steek er notenkrokantjes tussen.

Voedingswaarde

  • calorieën: 646 kcal
  • eiwit: 3 g
  • vet: 22 g
  • koolhydraten: 103 g

*Port barrel aged bier is verkrijgbaar van verschillende merken en te koop bij een (online) slijterij. 

**Een 4-sterrenvriezer heeft een vriestemperatuur van -20°C. Dit heb je nodig om ijs te kunnen bevriezen.

Als je een ijsmachine hebt, duurt het bevriezen 40 minuten in plaats van 5 uur. 

 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Ook lekker: sorbet van karnemelk, vanille & karamel.