plaattaart met doperwtenspread, venkel, radijs en prosciutto

plaattaart met doperwtenspread, venkel, radijs en prosciutto
RECEPTEN, FOODSTYLING: JULIE TEEKEN | FOTOGRAFIE: ROLINDA WINDHORST | STYLING: INGRID VAN KURINGEN.

aantal 4 | hoofdgerecht | | |

Deze frisse doperwtenspread is multi-inzetbaar: als dip, op een burger of op je plaattaart én ook goed te combineren met vlees en vis. Maak dus gerust een dubbele portie.

Kooktijd:25

oven25

Totale tijd:50

Kookgerei

  • ook nodig: evt. mandoline, staafmixer met maatbeker

Ingrediënten

  • 200 g doperwten, vers of diepvries
  • 100 g ricotta
  • 100 g feta
  • 15 g munt, blaadjes geplukt
  • rasp en sap van 1 biocitroen
  • 1 rol koelvers bladerdeeg (270 g)
  • 1 venkel, dun geschaafd (evt. op de mandoline)
  • 100 g radijs, in dunne plakjes
  • 125 g prosciutto, in roosjes
  • extra vergine olijfolie, om erover te sprenkelen

Instructies

  1. Kook de doperwten 2 min., giet af en houd wat apart om mee te garneren. Pureer de rest met de ricotta, feta, bijna alle muntblaadjes en de citroenrasp tot een gladde spread. Breng op smaak met zout en peper.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het bladerdeeg erover uit, verdeel de doperwtenspread over het deeg. Houd rondom 1 cm van de rand vrij. Verdeel de venkel erover. Bak de plaattaart 25 min. af in de oven.
  3. Beleg de warme plaattaart met de radijs, de rest van de munt, roosjes prosciutto en de apart gehouden doperwten. Lekker met een extra drupje goede olijfolie erover.

Voedingswaarde

  • calorieën: 547 kcal
  • eiwit: 22 g
  • vet: 32 g
  • koolhydraten: 37 g

RECEPTEN, FOODSTYLING: JULIE TEEKEN | FOTOGRAFIE: ROLINDA WINDHORST | STYLING: INGRID VAN KURINGEN.

TIP Serveer met een handje rucola aangemaakt met wat balsamico. Vervang de prosciutto ook eens door gerookte zalm of plantaardige spekjes.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Nog een lekker snel recept van Julie: orzo in romige kruidensaus met garnalen